Att flera flygplan korsar världen tomma – så kallade spökflyg – har skapat debatt. Nu avslöjar The Guardian att tusentals tomma plan lyfte även under en period när bolagen kunde ha sluppit.
Tusentals spökflyg – även vid undantagsregler
Mest läst i kategorin
Attraktiva start- och landningstider på flygplatser, så kallade slottider, brukar vara de europeiska flygbolgans förklaring till att man kör tomma flygplan, eller flygplan med mindre än tio procent av passagerarkapacitet.
Anledningen är att tidigare regler inom EU säger att ett flygbolag måste använda 80 procent av sina slottider för att få behålla dem. Bolagen köper tillstånd för att starta och landa på en viss flygplats vid en viss tid.
Enligt offentlig statistik har 15000 spökflyg lämnat Storbritannien sedan pandemins början.
När pandemin utbröt 2020 fick flygbolagen tillfälligt möjligheten att ställa in flyg utan att förlora slottiderna. Systemet återinfördes igen i oktober i år.
Spökflyg också vid undantag
The Gaurdian skriver att spökflyg lyfte trots undantagen i reglerna. Från Heathrow lyfte 14 472 flyg tomma eller med mycket få passagerare. I genomsnitt avgick 760 sådana flyg bara från Heathrow under var och en av de omfattade månaderna.
Enbart internationella flyg är medräknade i den undersökta perioden. Varför flygbolag valde att göra så är oklart. Storbritanniens luftfartsminister Robert Courts säger till The Guardian att han det kan finnas ”en rad orsaker”.
”Sedan pandemin kom har regeringen erbjudit lättnader i de normala reglerna för slottider. Det betyder att flygbolag inte har behövt flyga tomma eller nästan tomma plan bara för att behålla sina tidigare rättigheter”, sa Courts i ett uttalande igår.
I det brittiska parlamentet markerade flera ledamöter att reglerna behöver skärpas.
Reglerna för slottider kom på 90-talet och det har sedan krävts 80 procents utnyttjade för bolag för att behålla en viss slot. Under en period gjorde EU undantag. Från oktober förra året har bolagen bara behövt använda hälften av tiderna och i mars är man nästan tillbaka på samma nivå igen – 70 procent.
Läs också:
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.