Världens flygplatser är en transporthubb inte bara för människor, utan också för tusentals miljarder i svarta pengar.
Tusentals miljarder i svarta pengar på världens flygplatser
Mest läst i kategorin
På söndagen rapporterades det bland annat av Upsala Nya Tidning att polisen på Arlanda gripit personer misstänkta för grovt penningtvättsbrott – för tredje dagen i rad.
“I dag vid halv elva-tiden greps två män på terminal fem av en polispatrull. De hade med sig en eller flera klockor vars värde överstiger gränsen för grovt penningtvättsbrott”, säger Anna Westberg, presstalesperson på polisen om söndagens gripande till UNT.
Global situation
Människor som försöker smuggla dyra klockor, guldtackor och stora mängder kontanter över gränserna tycks vara vardagsmat på flygplatsen. Och det är inte bara på Arlanda, situationen är global.
Wall Street Journal rapporterar om att penningtvätt uppskattas föra in 2 biljoner dollar (drygt 20 000 miljarder kronor) i det globala finansiella systemet varje år. Internationella flygpassagerare transporterar sannolikt hundratals miljarder dollar i kontanter varje år, enligt siffror från FN:s kontor för droger och brott. Det motsvarar tusentals miljarder svenska kronor.
Världens flygplatser skannar inte
Men någon mer precis uppskattning är svårt att få. De flesta flygplatser och flygbolag skannar inte passagerarnas bagage efter kontanter – det skulle kosta mycket i utrustning och personal och göra köerna vid säkerhetskontrollerna mycket långsammare. Ansvaret ligger i stället hos respektive lands tull och polis.
En av anledningarna till det stora smugglandet på världens flygplatser är alla skandaler kring penningtvätt hos bankerna, med höga straffavgifter och nya rutiner.
“Du kan bara inte gå in på en bank med så här mycket pengar utan att bli flaggad”, säger George Voloshin, från ACAMS, en branschgrupp för ekonomisk brottsbekämpning till WSJ.
Risken att åka dit är helt enkelt lägre om man flyttar pengarna (eller värdebevarande föremål som lyxklockor och guld) utomlands först innan man försöker tvätta dem. Men för de som åker dit på Arlanda med klockor, kontanter och guld blir straffet kännbart – straffskalan för grovt penningtvättsbrott är fängelse i lägst sex månader och högst sex år.
Läs även: Ny rapport: Här är risken för penningtvätt störst (Dagens PS)
Läs även: Se upp Arlanda – nu tar Köpenhamn befälet (Dagens PS)
Läs även: Säkerhetskontrollen på Arlanda blir dubbelt så snabb (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.