Samtidigt som västvärlden lägger sanktioner mot ryska oligarker så välkomnas de med öppna armar i Turkiet, rapporterar CNBC.
Turkiet: Ryska oligarker är välkomna hos oss
Mest läst i kategorin
Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu säger till CNBC att ryska oligarker med sanktioner mot sig mer än gärna är välkomna till Turkiet, både som turister och med investeringar, så länge som deras affärer sker enligt internationella lagar.
Landets president Recep Tayyip Erdoğan sade dagen att “vissa kapitalgrupper” kan “parkera sina tillgångar hos oss” – en tydlig referens till att ryska oligarkers superyachter börjat dyka upp i landet, som två lyxyachter och ett privatflygplan tillhörande Roman Abramovitj.
Vägrar införa sanktioner
Enligt Reuters söker sanktionerade oligarker aktivt efter investeringar i Turkiet.
Turkiet har spelat en aktiv roll i utrikespolitiken den senaste tiden, särskilt sedan Rysslands invasion av Ukraina. Å ena sidan har de sålt vapen till Ukraina, som den av Ukrainas försvar mycket uppskattade drönaren Baykar Bayraktar TB2. De är också ett Nato-land, och har varit värd för flera förhandlingsrundor mellan Ryssland och Ukraina.
Å andra sidan har de vägrat införa de sanktioner som EU och USA, Storbritannien och andra pushat för.
Möjligen ser de en chans att öka sitt regionala inflytande. Men att hålla dörren öppen i Turkiet för ryska oligarker kan också få negativa konsekvenser.
“Att locka till sig ryska pengar kan skada Turkiet på lång sikt”, säger Defne Arslan, senior direktör vid Atlantic Council i Turkiet, och tidigare ekonom på den amerikanska ambassaden i Ankara till CNBC.
Oligarker i Turkiet kan skada landet
Det är också frågan för hur mycket tålamod som västländerna har om Turkiet aktivt förvärvar sanktionerade tillgångar.
“Om de parkerar sin yacht är det ok. Men Ankara kommer att vara mycket försiktiga med att Turkiet blir skäl för sanktioner och kommer att vara noga med att förhindra det”, säger Emre Peker, direktör och Turkiet-specialist på Eurasia Group, ett konsultbolag för politisk risk, till CNBC.
Samtidigt är den turkiska ekonomin hårt pressad. Landet har en skyhög inflation, 54,4 procent, då den turkiska liran kraschat och råvarupriserna stigit kraftigt.
“Inflationstrycket är högre, vilket destabiliserar den turkiska ekonomin. Utfallet av sanktioner kommer att begränsa eller stoppa turismen från Ryssland och Ukraina, som stod för ungefär en tredjedel av Turkiets inkommande turism. Och det kommer att påverka turkiska investeringar i Ukraina och Ryssland”, säger Emre Peker till CNBC.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra båtförsäkringar.