Dagens PS

Turkiet fördubblar sin import av rysk olja

Tidigt i augusti träffades Turkiets president Tayyio Erdogan, till vänster och Rysslands president Vladimir Putin, till höger, och kom överens om att stärka affärssamarbetet mellan länderna.
Tidigt i augusti träffades Turkiets president Tayyio Erdogan, till vänster och Rysslands president Vladimir Putin, till höger, och kom överens om att stärka affärssamarbetet mellan länderna. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 aug. 2022Publicerad: 22 aug. 2022

I år har Turkiet fördubblat sin import av rysk olja och de två länderna är inställda på ett bredare samarbete inom näringslivet, särskilt när det gäller energihandel.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan i våras, har turkiska företag, som inte har förbjudits att handla med ryska företag, fyllt det tomrum som uppstod när företag från EU lämnade Ryssland efter invasionen av Ukraina, det rapporterar Reuters.

Turkiet har ökat sin oljeimport från Ryssland till över 200 000 fat per dag, jämfört med 98 000 fat motsvarande period 2021, det visar data från Refinitiv. Tidigt i augusti träffades Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets president Tayyio Erdogan och kom överens om att stärka affärssamarbetet mellan länderna.

Minskat inköpen av olja från andra länder

Samtidigt som Turkiets huvudraffinaderier i Tupras och Azerbajans Socars star-raffinaderi avsevärt ökade intaget av rysk olja minskade inköpen av Nordsjöolja och av olja från Iran och Västafrika.

“Valet för Turkiets raffinaderier var uppenbart eftersom de inte har några gränser för ryskt oljeköp”, säger en handlare på Medelhavets oljemarknad till Reuters, han ville inte bli namngiven eftersom han inte är behörig att tala med pressen.

Turkiets energidepartement, Tupras och SOCAR har inte svarat Reuters med några kommentarer.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Turkiet sänker räntan – trots inflation på 80 procent

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]