Sammanfattningen av ryska miljardärer efter tio månader av sanktioner är ”nere men inte uträknade”. Men för Roman Abramovitj och övriga är 2022 ändå inget år de vill uppleva igen…
Tufft år för ryska miljardärer: "Nere för räkning"
Mest läst i kategorin
Chelsea hade vunnit VM för klubblag, det var en ljum februarikväll i Abu Dhabi och på planen firade klubbens ägare Roman Abramovitj tillsammans med spelarna och tränaren Thomas Tuchel.
”Sista natten med gänget”, hade kunnat vara en rubrik.
Abramovitj sålde brittiska tillgångar
Sedan invaderade Ryssland Ukraina och bara några veckor efter kvällen i Abu Dhabi tvingades Abramovitj, 56, lägga ut sina brittiska tillgångar till försäljning – och blev av med allt inom sport, affärer och fastigheter, konstaterar Bloomberg i ett reportage om de ryska miljardärerna.
Senaste nytt
Satsade allt på att pressa eliten
Brittiska myndigheter och juridiska instanser satsade allt på att pressa dem som ansågs ha kopplingar till Vladimir Putin och högst profilerad i denna grupp var Roman Abramovitj.
Snart skulle han drabbas ytterligare och även på ett personligt plan.
Efter att ha deltagit i utsiktslösa fredssamtal mellan Ukraina och Ryssland i mars drabbades han av en misstänkt förgiftning.
Samtidigt sanktionerades han även av EU och 6 miljarder dollar (drygt 62,5 miljarder kronor) i hedgefond-investeringar frystes.
Går till Ukraina istället
Så har det fortsatt och så sent som under december förklarade Kanada att man tänker beslagta 26 miljoner dollar (271 miljoner kronor) av Abramovitjs tillgångar och låta pengar gå till att bidra till Ukrainas återuppbyggnad.
Totalt har Abramovitjs förmögenhet halverats. 7,8 miljarder dollar (drygt 81,3 miljarder kronor) återstår och en hel del av det är inte åtkomligt för honom.
Abramovitjs fall är det största av de cirka två dussin ryska miljardärer som Bloomberg nu undersökt.
De ryska miljardärerna har sett sin nettoförmögenhet minska med nästan 95 miljarder dollar (drygt 990 miljarder kronor) i år eller, om man vill, med drygt 330 miljoner dollar (drygt 3,4 miljarder kronor) om dagen sedan invasionen av Ukraina.
Inte säkra längre
“Det inflytande denna elit en gång hade utomlands håller på att avta och deras valmöjligheter när det gäller var de ska placera sina rikedomar har blivit kraftigt begränsade”, säger Liana Semchuk, en underrättelseanalytiker från Eurasien på rådgivningsföretaget Sibylline i London.
“Den tillflyktsort som många europeiska jurisdiktioner erbjöd existerar inte längre på samma sätt, och i slutändan betyder detta att deras rikedom inte längre är så säker utanför Ryssland – där den alltid till stor del har varit utlämnad till Kreml.
Letar hus i Dubai
För Abramovitj kretsar livet nu kring Turkiet, Moskva och Israel, där han har medborgarskap.
Han uppges leta hus i Dubai och Turkiet, och hans superyachter – Solaris och Eclipse – befinner sig utanför den turkiska kusten.
“Inte uträknade”
Situationen kan verka och är tuff för miljardärerna men David Lingelbach, professor i entreprenörskap vid University of Baltimore, menar att sista ordet inte är sagt om Rysslands superrika.
“Tittar vi på dem som grupp är de här killarna nere för räkning nu”, säger Lingelbach. “Men de är långt ifrån uträknade…”
Läs även: Världens tio största superyachter
Läs även: Abramovitjs “Roman Empire” i London faller i småbitar
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.