Amerikanska Clearlakes investering i Chelsea kan fortfarande bli lönsam. Men på andra områden ifrågasätts private equity-företaget.
Tuffare tider för Chelseas ägare
Mest läst i kategorin
Clearlake Capital Group är det kaliforniska private equity-bolag, som är publikt känt framför allt för en av sina investeringar.
Clearlake äger Chelsea, det till fotbollsklubb förklädda företag i England som senaste säsongen placerade sig som sexa i den marknadsnotering som går under namnet Premier League.
Nu börjar det bli tal om annat kring Chelseas ägare – och det är inte så mycket roligt snack.
Eran med billiga pengar tar slut och det är en sanning som kommer i fatt Clearlake och andra i branschen.
Enligt Bloomberg har Clearlake i dag akuta skulder på motsvarande drygt 100 miljarder kronor att hantera i sina portföljbolag.
Kritiska investerare
När det gäller Chelsea har det företaget ibland kritiserats för att köpa oprövade spelare till höga priser.
Nu riktar investerare hos Clearlake samma kritik och frågeställningar mot vissa av private equity-förtagets förvärv.
Framför allt ifrågasätts värderingar.
Clearlake har tidigare delat ut sektorns bästa avkastningar till sina partners. Föret som Provation inom sjukvårdsmjukvara och Janus International i självlagring har genererat fantastiska vinster.
Clearlake har varit en så attraktiv investering att man redan 2020 tvingades avvisa investerare som ville satsa i dess sjätte flaggskeppsfond.
Körde på för länge?
Nu ställs frågan om Clearlake fortsatte sin modell för länge, samtidigt som världen och den globala ekonomin ändrade sig.
Clearlake fortsatte spendera vilt, köpte upp bolag till höga värderingar, byggde skuldberg, allt i en krockkuddevärld av billiga pengar.
I dag väger höga räntor tungt och inte minst när Fed håller inne sina sänkningar.
Clearlake är inte ensamt om att då behöva hantera en besvärlig situation. Många av dess kollegor inom buyout-branschen är i samma läge.
Flera under hård press
En rad företag som Clearlake köpte 2020 till 2022 är under hård press.
Det gäller exempelvis Confluence Technologies inom investeringsmjukvara, och Quest Software,IT-specialist för företag.
Frågan allt fler ställer sig är om Clearlakes rasande tillväxt gjort att man nu är överansträngd och sårbar.
En nyligen genomförd due diligence-rapport för delstaten Connecticut, vars pensionsfonder investerar i flera Clearlake-fonder, fann att dess skyhöga tillgångar under förvaltning “kan orsaka oro för strategiavvikelser genom bristen på disciplin och fokus”.
Connecticuts pensionskonsult skriver även att Clearlake “historiskt använt högre hävstångsnivåer i sina portföljbolag, vilket väcker oro under rådande marknadsförhållanden”.
Fattas: 5 miljarder
När Clearlake började samla kapital till sina åttonde buyout-fond förra året, var målet att överträffade 14 miljarder dollar man samlade in till den sjunde fonden, som stängde 2022.
Ett år senare har man fått in 10 miljarder dollar av de 15 som är målet, uppger källor till Bloomberg.
Chelsea har ökat i värde
Chelsea?
Tja, den investeringen anses för tidig att bedöma ekonomiskt än.
En förlust för 2023 på motsvarande 1,2 miljarder kronor är visserligen redovisad.
Men Football Benchmark, som analyserar finansiell information om fotbollsföretagen, uppger att Chelsea i dag är värt motsvarande 37,8 miljarder kronor, i så fall cirka 6,7 miljarder mer än vad Clearlake betalade 2022.
Läs mer:
Strategin bakom bolagen som köper när börsen sviker. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.