Dagens PS

Tuffa krav för EU-affärer jobbigt för britterna

EU-affärer
Skilsmässan från EU har blivit jobbig för Londons finanssektor. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 27 jan. 2023Publicerad: 27 jan. 2023

Storbritannien må ha lämnat EU men ska hedgefonder och kapitalförvaltare jobba vidare inom EU måste finnas på plats. Kravet kommer från högsta nivå inom EU.

ANNONS

Mest läst i kategorin

European Securities and Markets Authority, ESMA, är tydlig med att London-baserade hedgefonder och kapitalförvaltare måste bevisa att de byggt en fungerande och kvalitativ närvaro inom EU efter Brexit.

Kräver hög nivå

“Företag behöver inte nödvändigtvis flytta personal från London utan kan anställa lokalt inom EU”, säger Verena Ross, ordförande för ESMA till Bloomberg.

“Företag måste ha ett visst minimiavtryck i form av rätt personer, beslutsfattande och se till att du faktiskt har dina nyckelkontrollfunktioner i den jurisdiktion där du gör affärer.”

“ESMA skulle vilja se ytterligare förbättringar i att nationella behöriga myndigheter verkligen granskar och säkerställer att den högsta ledningen är representerad”, säger Ross.

Hårdare granskning

ESMA vill nu se en hårdare granskning av hur företagen arrangerar sin närvaro inom EU efter Brexit.

Några av världens största banker är redan under press att flytta ledande personal från London till städer som Paris, Frankfurt och Amsterdam.

ECB, Europeiska centralbanken, sade i maj att fonder och förvaltare som etablerar sig inom euro-området fortfarande är för beroende av verksamhet utanför EU och att man ville rikta “berättigade riktade tillsynsåtgärder” mot ungefär en femtedel av dem.

ANNONS

Lagt grunden

Samtidigt har vissa fonder redan lagt grunden för att fler affärer kan flöda genom EU. Hedgefonden Man Group Plc, som förvaltar nästan hälften av sina tillgångar på 138 miljarder dollar i Europa, Mellanöstern och Afrika, planerar att anställa mer personal inom EU-blocket.

“Vi har varit mer ambitiösa i våra förväntningar kring Brexit och investerat mycket resurser för att se till att vi var i linje med EU:s förväntningar om substans”, säger Steven Desmyter, global försäljnings- och marknadsföringschef, i en intervju.

Läs även: Storbritannien börjar att tänka om angående Brexit  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]