Dagens PS

Trycket ökar på Kreml – oljesmäll dyr för Ryssland

Kreml pressas ekonomiskt av det allt lägre priset på olja. Statskassan förlorar miljarder årligen för varje dollar som oljan går ner. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 16 apr. 2025Publicerad: 16 apr. 2025

När oljepriset störtdyker är det inte bara marknaden som darrar – kassakistan i Ryssland drabbas hårt. Det globala oljeprisraset hotar att rita om spelplanen för Vladimir Putin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den ryska ekonomin, redan pressad av krig, inflation och sanktioner, står inför ännu ett bakslag.

Sedan i januari har priset på Brent-olja fallit från 83 till 64 dollar fatet. För den oljeberoende ryska staten innebär det ett förlorat kassaflöde på tiotals miljarder dollar – varje år.

Läs även: Saudis nya drag – tung smäll för oljepriset. Dagens PS

Trump-effekten: Oväntad smäll mot Moskva

Bakom fallet ligger bland annat en eskalerande tullkonflikt iscensatt av Donald Trump. USA:s tidigare president har återvänt till rampljuset med hot om nya globala tullar.

Trots att Ryssland inte direkt omfattas, påverkas landets ekonomi indirekt när världshandeln bromsar in – och med den efterfrågan på energi.

“Om de här handelskrigen fortsätter, riskerar det att dra ner världsekonomin och därmed efterfrågan på våra energiresurser”, varnade Elvira Nabiullina, chef för Rysslands centralbank, i statliga medier.

Enligt energiexperten Aura Sabadus har ryska oljepriser fallit med cirka 10 dollar per fat sedan början av april – och ser inte ut att återhämta sig. Oron i Moskva är därför påtaglig.

Ryssland och energiberoendet

ANNONS
  • Cirka hälften av Rysslands exportinkomster kommer från olja.
  • Pristaket från G7 ligger på 60 dollar fatet – Urals ligger nu under detta.
  • Rysslands militära utgifter är högre än hela Europas samlade försvarskostnader.
  • Gasexporten till Europa har minskat från 40 till 11 procent sedan 2022.
  • USA:s tullpolitik riskerar att indirekt utlösa en global lågkonjunktur – något som slår direkt mot efterfrågan på rysk energi.
ANNONS

Senaste nytt

Skuggflottor och prissättningssmällar

Sedan G7-länderna införde ett pristak på 60 dollar fatet för rysk olja har Ryssland tvingats sälja med rabatt. Deras referenspris, Urals, har nu sjunkit under 50 dollar – för första gången på två år.

Moskva har rundat sanktionerna genom att använda en ”skuggflotta” av oljetankers och exportera via länder som Indien. Men det är besvärligt och dyrt, inte minst när väst nu överväger att sänka pristaket ytterligare.

Under 2023 tappade Ryssland en tredjedel av sina skatteintäkter från olje- och petroleumbaserade produkter, enligt G7. Och enligt ekonomiprofessorn Eric Golson kan det årliga bortfallet nu uppgå till hela 50 miljarder dollar – om prisnivåerna håller i sig.

Ryssland tappar gasen

Även gasexporterna lider. Innan invasionen stod Ryssland för 40 procent av EU:s gasimport. I dag är den siffran nere på elva. Flera viktiga pipelines är stängda eller sprängda, och väst har hittat nya leverantörer – framför allt USA och Qatar.

Förhoppningarna om att återvända till den europeiska gasmarknaden ser dystra ut, enligt Sabadus. De få vägar som återstår går via Turkiet och är otillräckliga för att återställa det ryska greppet.

“Möjligheterna för Ryssland att återfå marknadsandelar i Europa har i praktiken försvunnit”, konstaterar Sabadus.

ANNONS

Läs mer: Ryssland stor förlorare när stormakterna bråkar. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS