Betalbolaget Trustly utreds av FI för brister mot penningtvätt och tillsynsmyndigheten väntas snart avgöra om bolaget ska bestraffas eller frias.
Trustly riskerar straff – FI avgör bolagets öde inom kort
Mest läst i kategorin
För SvD bekräftar Trustly att bolaget är föremål för en sanktionsutredning av Finansinspektionen, FI, och tidningen berättar att ärendet är på väg mot sin upplösning, det blir då klart om bolaget ska bestraffas eller gå fri.
I april kom beskedet att Trustly skulle utredas. Bolaget var då i färd med att börsnoteras till ett värde av omkring 80 miljarder.
Börsintroduktionen, som var en av de största på åratal, stoppades i sista stund.
Trustly kontrolleras av riskkapitalbolaget Nordic Capital. Den fintechbaserade betaltjänsten har växt explosionsartat. Merparten av kunderna finns inom kasino- och vadhållningsbranschen.
Det kan påföljden bli
Enligt FI är Trustly för dålig på att skydda sig mot penningtvätt. Därav den pågående utredningen, som kan resultera i allt från en anmärkning, varning eller indraget tillstånd och i kombinationen med en sanktionsavgift, det vill säga böter.
Utredningen kan också bli nerlagd utan åtgärd från FI:s sida.
Martin Nordh, vd för Acuminor som gör riskbedömningar för penningtvätt och terrorfinansiering, säger till Svenska Dagbladet att investerare i fintechvärlden borde vara mer angelägna om att det inte finns smolk i bägaren i bolag som man kliver in i – för att undvika bakslag.
“Vore jag en investerare är det en sak jag skulle undersöka om jag skulle gå in i ett fintechbolag – har de järnkoll på penningtvättslagen? Det är nämligen det enda regelverket där hela investeringen kan försvinna i ett trollslag om tillståndet ryker”, säger han till SvD som uppger med hänvisning till dokument från mitten av april att FI:s granskning av Trustly innehåller en lista på 50 personer som använt Trustlys tjänster.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.