Trots västvärldens sanktioner mot Ryssland har miljarder i utländska kontanter fortsatt att strömma in i landet. Så här har Kreml lyckats kringgå restriktionerna.
Trots sanktioner – miljarder in i Ryssland
Mest läst i kategorin
Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 införde USA och EU hårda sanktioner.
Bland de hundratals sanktionerna finns ett förbud mot export av dollar och euro till Ryssland.
Om det har stoppat landet?
Inte då.
Enligt nya tulluppgifter som Reuters har fått tillgång till, har Ryssland lyckats importera omkring 2,3 miljarder dollar i kontanter sedan sanktionerna trädde i kraft.
Kontanterna har skickats från länder som Förenade Arabemiraten och Turkiet, vilka inte har infört några handelsrestriktioner mot Ryssland.
Tulluppgifterna visar också att mer än hälften av dessa kontanter kommer från oidentifierade källor, vilket gör spårbarheten än mer knepig.
Dollarn populär
Rysslands finansiella situation har blivit alltmer pressad sedan västvärldens sanktioner stängde ute landet från stora delar av det globala finansiella systemet.
Bland annat har omkring 300 miljarder dollar av den ryska centralbankens utländska reserver frysts. Som ett svar på detta har Ryssland börjat beskriva dollarn och euron som “toxiska”.
Den retoriken rör dock inte det ryska folket i ryggen. Både dollarn och euron är nämligen fortfarande högt eftertraktade.
Många ryssar föredrar att ha utländsk valuta i kontanter för resor, småimport och som en trygg sparform.
“För individer är dollarn fortfarande en pålitlig valuta”, säger Dmitry Polevoy, chef för investeringar vid Astra Asset Management i Ryssland, till Reuters.
Senaste nytt
Guld och silver byts mot dollar
En del av dessa kontanter har man också fått tag på genom utbyten mot ädelmetaller.
Enligt tulluppgifterna har ryska banker mottagit omkring 580 miljoner dollar i kontanter i utbyte mot guld och silver mellan mars 2022 och december 2023.
Dessa transaktioner har involverat flera ryska banker och internationella handelsföretag, som exempelvis det turkiska guldhandelsföretaget Demas Kuyumculuk.
För att undvika att bryta mot västvärldens sanktioner har dessa företag istället förlitat sig på kontanttransaktioner för att slutföra affärsavtal som ingicks innan sanktionerna trädde i kraft.
Militärindustrin tar emot kontanter
Det är inte bara banker som cashat in. En betydande del av pengarna har även gått till ryska statligt kontrollerade företag inom militärindustrin, särskilt de som står under Rostec-koncernen, vilken har varit föremål för sanktioner sedan 2014.
Trots att Rostec har varit under strikt övervakning från västvärlden, har kontantflöden fortsatt att strömma in till företaget.
Fortsatt mystik
Trots dessa avslöjanden är det mycket som fortfarande är höljt i dunkel.
Många av de inblandade företagen har inte velat kommentera uppgifterna och vissa har till och med ifrågasatt äktheten i tulluppgifterna.
Samtidigt har EU och USA intensifierat sina ansträngningar för att hindra Ryssland från att kringgå sanktionerna. Men, som dessa siffror visar, är landet fortfarande skickligt på att hitta nya vägar.
Läs också:
Här är ryssarna som slåss mot Putin. Dagens PS
Ryssland om Paris: “Djävulens OS”. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.