Flera storbolag har fallit tungt efter veckans delårsrapporter. Finns det källa till oro?
Trots kursras – därför ska du inte oroa dig
Mest läst i kategorin
Inte alls, bedömer Lars Söderfjell, aktiechef hos Ålandsbanken.
Atlas Copco backade nästan 5 procent på Stockholmsbörsen, sektorskollegan ABB likaså och kullagerjätten SKF minus 4 procent.
När verkstadsbolagen i veckan visade korten var domen hård med betydande kursnedgångar för flera aktörer. Såväl omsättning som vinstresultat motsvarade inte förväntningarna i flera fall och för Atlas Copco handlade det också om en svagare orderingång än väntat.
Just verkstadssektorn är betydande för Stockholmsbörsen och många småsparare som sitter med exempelvis indexfonder riktade mot just Stockholmsbörsen är därmed i högsta grad påverkade.
Tonar ned
Lars Söderfjell spelar dock ned eventuella konsekvenser och oro för att det skulle vara tecken på en annalkande motgång.
“Det handlar mer om att de har levererat bra resultat flera kvartal i rad. Marknaden har därför skickat upp vinstmultiplarna (företagets förväntade vinst nästa år i relation till dess börsvärde). Man har därmed inte råd att ens missa marginellt”, säger han.
Konjunkturavmattningen har varit ett faktum de senaste kvartalen men Lars Söderfjell tycker att efter delårsrapporterna släppts för andra kvartalet att dessa ändå är ett bevis för en form av mjuklandning för verkstadsindustrin.
“Man ser en stabilisering hos flera bolag”, säger han och lyfter lastbilstillverkaren Volvo som ett exempel.
“Transportefterfrågan brukar vara en tidig indikator och Volvo ser till och med en svag uppgång. Det känns som att man har det värsta bakom sig.”
Ett frågetecken
Frågetecknet som dock inte har rätats ut ännu är den kinesiska marknaden, säger han. Kinas ekonomi har inte fått fart i den omfattning många trodde och dessutom hänger hoten om utökade handelstullar mellan EU och Kina över som ett mörkt moln.
“Det tycker jag man ser från såväl ABB och Atlas Copco. Man är mera försiktig kring den kinesiska marknaden än tidigare och jag upplever en större osäkerhet hos bolagen.”
För Stockholmsbörsen som helhet är uppgången för OMXS-index nu drygt 10 procent sedan årsskiftet. Lars Söderfjell påminner om att det dock är andra faktorer som främst spelar roll för hur resterande del av börsåret ska fortlöpa, läs eventuella räntesänkningar framförallt från amerikansk centralbankshåll. Där prisar marknaden i nuläget in ytterligare två sänkningar i år.
“Jag tror det finns ett utrymme för fortsatt uppgång och en hygglig avslutning men det förutsätter att man får till att privatkonsumtionen tar fart, dels genom reallöneförbättringar och att räntorna kommer ned.”
TOBIAS ÖSTERBERG/TT
Läs även: Nyhetsveckan: Skotten mot Trump och världens värsta IT-haveri (Dagens PS)
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.