En miljard av svenskarnas pensionspengar hamnar i kärnvapenrelaterade bolag genom den statliga pensionsförvaltaren Tredje AP-fonden, avslöjar Sveriges Radio Ekot.
Tredje AP-fonden har satsat en miljard på kärnvapen
Mest läst i kategorin
SR Ekonomiekot har gått igenom de svenska AP-fondernas innehav och jämfört med exkluderingslistor från storbankerna och Sjunde AP-fonden, där de kommer fram till att Tredje AP-fonden äger aktier i bolag som är relaterade till kärnvapen för drygt en miljard kronor.
Organisationen Svenska läkare mot kärnvapen har också granskat de statliga fondernas innehav i flera år och kommer i årets rapport fram till samma sak som SR.
“Det är ju svindlande summor, naturligtvis, men för Tredje AP-fonden är det bara en liten, liten del, inte ens en procent av deras totala investeringar. Det är också anmärkningsvärt att man krampaktigt håller sig kvar vid dessa investeringar, som omöjligen kan betyda något för dem avkastningsmässigt, men som går till vapen som är tillverkade för att massmörda civila”, säger Josefin Lind.
De andra AP-fonderna har dumpat innehavet
De menar också att fondens innehav är olagligt. De statliga pensionsfonderna Första till Fjärde AP-fonderna har ett lagstadgat hållbarhetskrav på sig sedan 2019.
“Vi menar att deras investeringar bryter mot den lag som trädde i kraft för tre år sedan”, säger Josefin Lind, generalsekreterare för Svenska läkare mot kärnvapen till SR.
SR:s granskning visar att fonden även har störst och flest investeringar i kärnvapenbolag även jämfört med de 600 andra fonderna i granskningen. De andra AP-fonderna har gjort sig av med sina innehav.
“Jag är chockerad att Tredje AP-fonden har bestämt sig för att fortsätta att investera i bolag som är involverade i produktion av nya kärnvapen. Det strider mot syftet med FN:s ickespridningsavtal”, säger Susi Snyder, kärnvapenexpert på nederländska fredsorganisationen Pax.
Svaret: “Förenliga med lagstiftningen”
Ansvariga på fonden slår ifrån sig kritiken.
“Vår bedömning är att de här innehaven är förenliga med lagstiftningen”, säger Peter Lundkvist som ägar- och hållbarhetsansvarig på Tredje AP-fonden samt ordförande för AP-fondernas gemensamma etikråd.
Det handlar om 15 bolag som Northrop Grumman och Honeywell International som är leverantörer till USA:s kärnvapenprogram. Peter Lundkvist hänvisar till etikrådets tolkningar av FN:s icke-spridningsavtal.
“Det här avtalet ger kärnvapenstaterna Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA rätt att inneha och underhålla kärnvapensystemen med syfte att säkerställa deras funktion.”
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.