Beskedet om Storbritanniens nya järnvägssystem sänkte Trainline. Bolagets aktie dök 34 procent. Men för investeraren George Soros var det en jackpot.
Trainline kraschar på järnvägsbesked – jackpot för Soros
Mest läst i kategorin
Som Dagens PS skrivit om ska Storbritannien göra om sitt järnvägssystem genom att skapa Great British Railways. Beskedet att Storbritannien inrättar ett nytt statligt organ var ett chockbesked för bolaget Trainline, som säljer tågbiljetter digitalt.
Bolagets aktie kraschade med 34 procent i den tidiga handeln, skriver BBC.
Vill samarbeta med regeringen
En talesperson för bolaget säger att de kommer att samarbeta med regeringen för att lösa detaljerna kring framtidens biljettsystem. Great British Railways ska integrera järnvägarna, äga infrastrukturen, samla in biljettintäkter, köra och planera nätverket och fastställa de flesta biljettpriser och tidtabeller, skriver den brittiska regeringen på sin hemsida.
“Vår närvaro på marknaden i över 20 år ger oss en inbyggd förståelse för hur människor reser. Under den här tiden har vi byggt kunskap, skala, partnerskap och teknologifunktioner för att ge kunderna en enkel, konsekvent och friktionsfri resebokningsupplevelse, vilket vi anser gör en enorm skillnad”, säger en talesperson för Trainline till BBC.
Soros-bolag har blankat aktien
En person som dock tjänar rejält på Trainline-aktiens kollaps är investeraren George Soros. SFM UK Management LLP, som är den brittiska grenen av Soros Fund Management har blankat aktien med en post på 0,7 procent av bolaget.
“När det finns begränsade inträdeshinder för ett företag finns det alltid risker som järnvägsbiljettförsäljaren Trainline upptäcker sin kostnad i dag, och ger förtroende till finansiären George Soros beslut att korta aktien genom sin brittiska investeringsarm”, säger Russ Mould, investeringschef på brittiska digitala aktiemäklaren AJ Bell.
Knäckte pundet och kronan
Ungersk-amerikanske investeraren George Soros är sedan tidigare känd i Storbritannien för att han 1992 knäckte det brittiska pundet genom att satsa stort mot landets valuta.
Han använde samma metod mot den svenska kronan samma år. Manövrarna tvingade den brittiska regeringen att gå ur valutasamarbetet ERM och den svenska riksbanken att släppa växelkursen flytande.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.