Luften har gått ut börsrookien Arm, som ingav förhoppningar på Wall Street om att USA:s IPO-marknad skulle ta fart igen. Så blev det inte.
Tillväxtmarknader mosar Wall Street i IPO:er
Mest läst i kategorin
USA är den enskilt största IPO-marknaden, men tre fjärdedelar av pengarna som företagen samlar in till börsintroduktioner svarar världens tillväxtekonomier för.
Det skriver CNN som refererar till en ny EY-rapport och konstaterar att den brittiska chiptillverkaren Arm först tog börsmarknaden med storm i samband med sin entré på Wall Street.
Men i dag är det inte alls samma fart i Arm-aktierna, som nu handlas för 54 dollar styck, “nära emissionskursen på 51 dollar”, berättar den amerikanska nyhetskanalen.
Arm-aktien är nu en besvikelse på Wall Street
Under lång tid har den globala IPO-marknaden kännetecknats av torka och när Arms aktie rivstartade med ett sprakande kursrally blev investerarna hoppfulla.
Dess värre har deras önskan om att stiltjen på börsnoteringar på Wall Street nu kanske var bruten inte infriats.
“Mindre kända marknader runt om i världen går bättre, eftersom de i allt högre grad ger ett alternativ för lokala eller regionala företag som vill utnyttja aktieinvesterare för första gången”, skriver CNN med hänvisning till revisionsföretaget EY:s färska rapport.
I den framgår det att börserna i tillväxtekonomier alltså samlar in tre fjärdedelar av det globala kapitalet till IPO:er.
Det rör sig om en uppgång på hela 66 procent i genomsnitt under de senaste fem åren i dessa regioner.
Tillväxtekonomierna står för 77 procent av alla börsintroduktioner, en uppgång med 61 procent.
Senaste nytt
Pengarna finns på tillväxtmarknader
I Indonesien, Malaysia och Indien blommar IPO-scenen, men även nya aktörer som Turkiet och Rumänien uppges i dag forcera på området.
Enligt EY har sju av de nio senaste mega-börsintroduktionerna skett på tillväxtmarknader.
Förklaringen är enkel, säger George Chan, EY:s globala IPO-ledare, till CNN:
“Den ekonomiska tillväxten finns där”.
Läs även: Ska bolagstrion bryta IPO-kräftgången? Dagens PS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.