Inflation är inte ett dåligt begrepp. I alla fall inte om du tillhör de allra rikaste eller medelklass förklarar en expert.
Här är de som tjänar på inflationen
Mest läst i kategorin
Inflation har länge beskrivits som en “osynlig skatt”, något som äter upp våra pengar när vi tankar bilen eller köper matvaror.
De flesta ryggar tillbaka när de hör ordet, för de vet att den kommer tugga sig igenom plånboken. Faktum är dock, menar en expert som har flera decenniers erfarenhet på området, att inflationen inte alltid är något dåligt för alla i samhället.
Edward Nathan Wolff, som är ekonom på New York University, menar att USA:s medelklass och den allra rikaste klicken på en procent faktiskt tjänar på begreppet.
Inflationen ökar värdet på bostäder
Anledningen är att många av dessa människor har bostäder som på sistone har ökat i värde och att personerna därmed i faktiska termer har blivit rikare.
Wolff har mätt inflationen i USA från början av 1980-talet till 2019 och kommit fram till att medan många i samhället alltså våndas av en stigande inflation och får det allt tuffare, så kan vissa grupper glädjas åt att deras hus och lägenheter stiger i värde och lånen därmed ibland samtidigt minskar.
“Å andra sidan har inflationen slagit hårt mot fattiga hushåll”, medger Wolff.
Inflationstrycket minskar generellt men läget är fortfarande komplicerat eftersom priserna för många mjuka råvaror, som en rad livsmedel, fortfarande stiger och därmed förstör för prisutvecklingen. Priset på bland annat socker och kakao har skjutit i höjden under året, bland annat på grund av dåliga skördar.
Färre i medelklassen
Kriserna med pandemin i täten har gjort att allt fler amerikanare samtidigt glider ner på listan över hur mycket de tjänar, och faktiskt lämnar medelklassen bakom sig.
De som befinner sig i medelklass har, trots att de inte alltid borde ha det, en psykologisk rädsla för inflationen enligt Wolff, eftersom det är ett begrepp som sitter väldigt djupt förankrat.
Läs även:
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.