Dagens PS

Tidigare SEB-chefer misstänks i "Europas största skattestöld"

SEB-chefer
Tidigare chefer på SEB:s dotterbolag i Tyskland misstänks i stor skattehärva. Banken krävs också på fyra miljarder av skattemyndigheterna. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 21 okt. 2021Publicerad: 21 okt. 2021

Före detta SEB-chefer är bland de misstänkta i en stor skattehärva i Tyskland som kallas för “Europas största skattestöld i modern tid”. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Två före detta chefer på den svenska storbanken SEB:s verksamhet i Tyskland förekommer på en lista över 740 revisorer, advokater och bankanställda från 17 länder som är misstänkta i den stora tyska brottsutredningen kring skatteupplägget cum – ex, rapporterar SVT.

Det pågår just nu en lång rad rättsprocesser i länder som Tyskland, Belgien och Danmark angående avancerade upplägg med aktieaffärer kring utdelningsdatum där de inblandade “fått tillbaka” skatt som de aldrig betalat. Åklagare anser att affärerna är brottsliga. I Tyskland är över 1 000 personer med koppling till finansbranschen misstänkta i över 80 rättsprocesser.

Hög chef dömdes till fem och ett halvt år i fängelse

I den första domen i juni dömdes en av Hamburgbanken Warburgs högsta chefer av en domstol i Bonn till fem och ett halvt års fängelse för skattebrott.

SVT har tillsammans med tyska public servicekanalen ARD tagit del av en lista på 740 namn som åklagarkammaren i Köln misstänker för brott i den stora cum-ex-härvan där två före detta chefer på SEB:s tyska dotterbolag förekommer. Banken förnekar dock inblandning.

”SEB i Tyskland har inte erbjudit eller utfört sådana affärer, där syftet är att återkräva skatt som inte är betald. Vi tar avstånd från den typen av upplägg. Oss veterligen har inga brottsmisstankar riktats mot SEB, eller mot nuvarande eller tidigare medarbetare”, skriver SEB:s kommunikationschef Frank Hojem. 

Krävs på fyra miljarder

Förutom misstänkta SEB-chefer skriver SVT också att Skattemyndigheten i Frankfurt kräver att SEB:s dotterbolag återbetalar fyra miljarder kronor plus ränta efter så kallade cum-cum-affärer under åren 2008-2013. SEB tillbakavisar kraven.

Presschefen skriver i ett mejl till SVT att banken är ”starkt kritisk till revisionen och anser, med stöd från juridiska analyser av externa experter, att skattemyndighetens återkrav strider mot både EU-rätt och tysk lag.”

ANNONS

Läs även: SEB: Uppgifterna om penningtvätt ingen nyhet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Studio

Fastighetsmarknaden – så kan framtiden se ut

21 nov. 2024
ANNONS