Dagens PS

Tidernas bästa investeringar – lär dig av historiens vinnare

Historiens bästa investeringar
Vilka investeringar har lönat sig bäst i historien och vad kan vi lära oss av det? (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 26 nov. 2024Publicerad: 26 nov. 2024

Om du hade köpt en enda aktie i Berkshire Hathaway 1965, när Warren Buffett tog över bolaget, hade din investering vuxit från 19 dollar till över 500 000 dollar idag.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det motsvarar en årlig avkastning på drygt 20 procent – ett makalöst resultat.

Historiska exempel som detta visar på potentialen i att välja rätt investeringar och hålla fast vid dem över tid. Samtidigt är det viktigt att förstå hur olika investeringar presterar under olika tidsramar.

Börsen, guld eller fastigheter – vad hade varit bäst att köpa för 20, 40 eller 60 år sen? (Bild: Canva)

Tidshorisonten gör investeringen

När vi tittar på investeringar och deras historiska avkastning är tidshorisonten avgörande. Investeringar som presterar starkt över decennier överträffar nästan alltid kortsiktiga succéer.

Vissa tillgångar blomstrar under givna perioder, men kan tappa fart över tid. Att förstå hur en investering fungerar på kort och lång sikt ger insikt i denverkliga potentialen. Det är viktigt att sätta resultaten i perspektiv.

Ett gott exempel är tidigare nämnda Berkshire Hathaway. De senaste tio åren har den genomsnittliga tillväxten i bolaget varit närmare 10 procent – bra, men inte lika galet som den genomsnittliga utvecklingen sedan 1965.

Fem orsaker att undvika indexfonder

Indexfonder är ett lämpligt verktyg för dig som vill ha ett smidigt och billigt sparande. Men som med det mesta så har även indexfonderna baksidor.

Aktier och fastigheter – långsiktiga vinnare

ANNONS

Aktiemarknaden, särskilt den amerikanska, är kanske den mest välkända källan till hög avkastning. Det amerikanska S&P 500-indexet, som spårar 500 av landets största företag, har levererat en genomsnittlig årlig avkastning på omkring 10 procent i nästan ett sekel, skriver Investopedia.

Tillväxten drivs av både värdestegring och utdelningar, vilket gör aktier till en stabil grund för långsiktigt sparande. Även om marknaden är volatil på kort sikt, har den levererat över tid.

Fastigheter är en annan investering som har presterat starkt över lång tid. Kombinationen av värdeökningar och möjligheter till löpande intäkter gör fastigheter attraktiva. På lång sikt har fastigheter visat sig vara en värdesäker investering.

Hög risk – hög avkastning

Mer riskfyllda investeringar, som tech-aktier, har också levererat hög avkastning för de som varit villiga att ta stora risker.

De senaste årtiondena har tech-industrin upplevt en explosionsartad tillväxt, med företag som Apple, Microsoft och Amazon i spetsen. För investerare med stark riskaptit har detta inneburit möjligheter till exceptionella resultat.

Nvidia är ett annat lysande exempel – aktiens ökade börsvärde det senaste året överstiger hela Googles moderbolags börsvärde.

Men för att illustrera risken så har investerare som istället valt att äga konkurrenten AMD haft en mycket sämre upplevelse under samma period.

Råvaror eller aktier – vilken investering är bäst?

ANNONS

Råvaror som guld har däremot gett en stabilare men ofta lägre avkastning, även om det varierar kraftigt beroende på tidshorisont. Guld har haft en årlig genomsnittlig tillväxt på 7–8 procent under de senaste 50 åren.

För investerare handlar valet mellan råvaror och aktier ofta om strategi. Aktier är idealiska för dem som söker långsiktig tillväxt.

Råvaror, å andra sidan, fungerar ofta som ett bra alternativ under osäkra tider och ett skydd mot inflation. Genom att kombinera båda kan investerare skapa en diversifierad portfölj som balanserar risk och avkastning.

Läs mer: Har vi nått “peak gold?” Guldet riskerar att ta slut 2050. Dagens PS

Här är en ytlig  översikt över fyra klassiska investeringsformer och deras genomsnittliga prestation mellan 1970 och 2020:

1. Aktier (S&P 500, USA)

  • Prestation: S&P 500, som representerar de 500 största börsnoterade företagen i USA, hade en genomsnittlig årlig avkastning på cirka 10 procent under perioden, inklusive återinvesterade utdelningar.
  • Kommentar: En av de mest lönsamma och pålitliga tillgångarna för långsiktiga investerare, med stark återhämtning efter nedgångar som finanskrisen 2008.

2. Fastigheter

  • Prestation: Fastighetspriser i USA steg med en genomsnittlig årlig tillväxttakt på cirka 5–6 procent, justerat för inflation.
  • Kommentar: Stabil tillgång som ofta fungerat som ett skydd mot inflation och visat sig värdesäker, särskilt under ekonomiska nedgångar.

3. Guld

  • Prestation: Guldpriset ökade med en genomsnittlig årlig avkastning på cirka 7–8 procent under perioden.
  • Kommentar: Guld har varit en populär tillgång i tider av osäkerhet, men dess långsiktiga avkastning har inte matchat aktiernas.

4. Obligationer (10-åriga amerikanska statsobligationer)

  • Prestation: Den genomsnittliga årliga avkastningen låg på cirka 5–6 procent under perioden, med stabila avkastningar som ofta fungerat som en motvikt till aktiemarknadens volatilitet.
  • Kommentar: En viktig komponent i balanserade portföljer, särskilt för investerare som söker lägre risk.

Historiska lärdomar för framtidens investering

Vad kan vi då lära oss av historien? Investeringar med hög avkastning tenderar att belöna långsiktighet, diversifiering och en god förståelse för marknadens dynamik.

Genom att dra lärdom av tidigare framgångar kan dagens investerare rusta sig för att möta framtidens utmaningar och möjligheter – och kanske hitta nästa stora vinnare.

På kort sikt är aktiekursernas rörelser nästintill slumpmässiga. Men varför? Det handlar i grunden om mänsklig psykologi och sambandet mellan marknader och volatilitet. Att stanna kvar på marknaden över tid slår alltid försöken att tajma marknaden.

Warren Buffett
ANNONS

Läs även: Buffett dissar dynastier: “Besatta av rikedom”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ISK
Spela klippet
Privatekonomi

Risken efter nyår: Tre vanliga fel du gör med ditt ISK-konto

27 nov. 2024
Spela klippet
PS Studio

Glansdagarna över för kobolt och järnmalm

26 nov. 2024
ANNONS
ISK
Spela klippet

Risken efter nyår: Tre vanliga fel du gör med ditt ISK-konto

Nästa år så blir ISK-skatten noll kronor på ditt kapital upp till 150 000 kronor. Därför är intresset skyhögt för att rivstarta sparandet efter nyår. Men det finns gott om fallgropar för dig som sparare. Nästa år blir skatten på dina sparpengar noll kronor. Iallafall om du, likt de flesta svenskar, sparar mindre än fribeloppet […]