Rättsväsendet i USA har redan slagit fast att Google har ett olagligt monopol. Nu återstår den stora frågan – hur ska monopolet brytas?
Tiden är kommen – så ska Googles monopol brytas
Mest läst i kategorin
I ett stort konkurrensmål, där man utrett om Google har ett olagligt monopol på sökmarknaden, har man funnit att så är fallet. Nu har en amerikansk domare fått ett underlag och ett uppdrag för att fatta beslut om hur man ska bryta monopolet, rapporterar Bloomberg.
En vanlig åtgärd vore att tvinga Google att sälja delar av verksamheten. Ett annat förslag är att tvinga Google att dela med sig av sin sökdata, vilket i så fall vore ett historiskt beslut. Alphabet, bolaget bakom söktjänsten, är ett av de största bolagen som någonsin existerat.
Google ska begränsas
Justitiedepartementet i USA skriver att man “överväger åtgärder mot bolagets beteenden och strukturer som ska hindra söktjänsten från att använda produkter som Chrome. Play och Android för att skapa fördelar för deras sökrelaterade tjänster.”
Det hela är det största draget för att försöka bryta ett olagligt monopol i techbranschen sedan Washington gav sig på Microsoft för ungefär tjugo år sen, utan framgång.
Processen mot Googles söktjänster är bara ett av tre stora konkurrensfall mot bolaget. Myndigheterna undersöker olagliga monopol inom digital annonsering och distribution av appar också.
Långt kvar till åtgärd
Bara för att man funnit att Google åtnjuter olagliga konkurrensfördelar betyder det inte att åtgärderna kommer snart. Rättegången där domaren ska föreslå hur man ska knäcka bolagets monopol är planerad till hösten 2025.
“Vi tror att uppbrottet av Google är osannolikt trots konkurrensmålen”, säger Daniel Ives, chef och analytiker vid Wedbush Securities. “Google kommer att bestrida det här rättsligt i många år.”
Läs även: Hemlig investering ska rädda kurskrascharen Infracom. Dagens PS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.