Bilmarknaden har det tufft just nu – men Deutsche Bank har ändå Teslas aktie bland sina favoritval för 2025, tillsammans med svenska Autoliv.
Tesla och Autoliv "nyckelaktier" för 2025 enligt Deutsche Bank
Mest läst i kategorin
Tesla har länge varit ledande i utvecklingen kring självkörande bilar, men samtidigt har utrullningen varit “något år bort” i ganska många år nu.
Nu lovar vd:n Elon Musk att robottaxin ska börja produceras under 2026.
Om de sjävkörande bilarna nu faktiskt blir verklighet så är Tesla är aktien att äga, då de i “fronten för den tekniska- och skalkurvan när det gäller att nå praktisk autonomi”, enligt Deutsche Bank, som tror på bolaget för 2025, rapporterar Investing.
Tesla satsar hårt på AI
Enligt banken så ligger konkurrenterna efter i resurser, särskilt på mjukvarusidan. Tesla har massiv datorkraft och satsar hårt på att ligga i framkant med de allra nyaste AI-chippen från Nvidia. Deutsche Bank uppskattar att de kan träna upp nya modeller på “några veckor”.
“Kinesiska konkurrenter tar nu också detta tillvägagångssätt men måste naturligtvis jaga för att komma ikapp”, säger Deutsche Bank.
Kombinationen av att tillverka bilarna själva och att ha tillräckligt med datorkraft för att utveckla mjukvaran snabbare än konkurrenterna kan “låsa upp en ny ribba i autonom körning som är svår för andra att replikera”, enligt banken.
Autoliv rekommenderas
Teslas förmåga att klara av att ha tillväxt trots det svåra marknadsläget är också en faktor som gör att banken tror på aktien.
Också svenska bilsäkerhetsbolaget Autoliv (börskurs Autoliv) som förutom Stockholmsbörsen är noterat på New York-börsen är bland Deutsche Banks toppval för 2025.
Läs även: Tekniksektorns stjärnor tappar gnistan – vad händer nu? (Dagens PS)
Läs även: Teslas Cybercab under luppen: Auto Bilds första intryck (Dagens PS)
Läs även: Så går det för Elon Musks alla bolag – egentligen (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.