Dagens PS

Tesla drog in besticken för de anställda

Stor konflikt på Teslas fabrik i Berlin
Anställda på väg in till jobbet på Teslas fabrik i Berlin. Förhoppningsvis med egna bestick, eftersom företagsledningen drog in företagets. (Foto: Ebrahim Noroozi/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 18 dec. 2024Publicerad: 18 dec. 2024

Tesla anklagar en lokal fackförening för en ”kupp” mot fabrikschefen. Nu stiger konfliktnivån vid Teslas fabrik i Berlin.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är inte bara i Sverige som världens rikaste man, Elon Musk, låter sitt Tesla slåss mot reguljära förhållanden på arbetsmarknaden.

Nu rapporterar Electrec om situationen på Teslas Gigafactory Berlin, där man nu anklagar en lokal fackförening för en ”kupp” mot fabrikschefen.

Enda utan avtal

Tesla är, sedan tidigare, den enda biltillverkare i Tyskland som driver fabriken utan ett kollektivavtal med sina anställda och är därför i konflikt med fackförbundet IG Metall, precis som man är det med IF Metall i Sverige.

IG Metall anklagar Tesla i Tyskland för antifacklig taktik och pekar på problem med säkerhet, lön och möjligheterna att hålla balans mellan arbete och privatliv.

Tidigare i år röstade en majoritet fackliga företrädare i valet till arbetarråd, men facket har ändå fått 16 platser i arbetarrådet, fler än någon annan grupp.

ANNONS

Senaste nytt

Tesla: ”De trivs utan”

Tesla har förnekat alla anklagelser och hävdar att dess anställda ”trivs utan en fackförening”. Dock har man medgett att situationen ”inte är problemfri”.

Ibland har motsättningarna nått definitiv sandlådenivå, som när fabrikschefen Andre Thierig i somras hotade att ta bort alla bestick för de anställda – som ett svar på att företaget var tvunget att beställa nya kaffekoppar för ofta.

ANNONS

Hotar med strejk

Efter det hotade IG Metall med en strejk för att få Tesla att acceptera ett vanligt kollektivavtal.

Nu har IG Metall skruvat upp temperaturen i konflikten genom att i domstol begära att en annan chef, Michaela Schmitz, ska plockas bort från sin roll för att ha brutit mot tyska arbetsmarknadslagar.

Tesla kallar åtgärden ”desperat” och hävdar att det är ett ”kuppförsök” för att ta kontroll över fabrikens arbetarråd.

Har kapat ersättningar

Samtidigt har Tesla ”tappat” kontra de anställda genom att kraftigt minska de anställdas aktieersättningar de senaste åren.

Det innebär att de anställda får en mindre del i den senaste kursuppgången – samtidigt som Elon Musk är världens rikaste person.

Det här har betydelse eftersom Musk tidigare använt aktieoptioner som det viktigaste argumentet mot fackföreningar.

Tesla-kaos: Nytt chip ger teknikstrul. Dagens PS

ANNONS

Dom mot Tesla efter visselblåsar-skandal. Dagens PS

Interna Tesla-kritiken: “Bolagets uppdrag är att berika Musk”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]