På Stockholmsbörsen sticker klädjätten H&M ut med att inte redovisa aktieinnehavet bland sina ledningspersoner, och en teori kan vara att bolaget “inte vill skylta med att ledningspersonerna äger pinsamt lite aktier”.
Teori om H&M:s mörkläggning: Äger pinsamt lite aktier


Mest läst i kategorin
Det säger Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna, till Dagens Industri, som efter en granskning konstaterar att H&M:s brist på transparens på området bland Stockholmsbörsens storbolag är “unik”.
H&M:s vd enda undantaget
Det enda undantaget företaget gör är för vd:n Daniel Ervér, som enligt tidningen sitter på 85 900 aktier och 450 000 köpoptioner i den svenska modebjässen.
Detta är företaget förpliktigat att uppge enligt Svensk kod för bolagsstyrning.
När det gäller övriga personer i H&M:s ledningsgrupp är det höljt i dunkel hur stora aktieposter de har, vilket Sverre Linton menar kan ge upphov till “konspirationsteorier” om att ledningen “äger pinsamt lite aktier” och inte vill “skylta” med det.
Senaste nytt
Bryter mot börsens praxis
Daniel Ervér kunde också, vilket Di avslöjat, byta ut merparten av personerna i koncernledningen i det tysta, vilket bryter mot Stockholmsbörsens praxis.
Men att det kunde ske obemärkt beror på att H&M (börskurs) varken på sin hemsida eller i årsredovisningen tydligt namnger vilka personer som sitter i bolagets ledningsgrupp.
Företaget viftar bort kritiken mot det och menar att man inte har några problem att berätta om vilka som har ledande positioner om någon ställer frågan.
H&M vägrar lämna ut uppgifterna
När det sedan kommer till hur aktieinnehaven ser ut är det däremot kör i väg och locket på. Det vägrar H&M att yppa, skriver tidningen och konstaterar att klädbolaget därmed inte följer kutym hos börsbolagen, utan tvärtom är unikt i sitt slag som tiger om hur stora aktieinnehav personerna i ledningsgruppen har.
Alla andra OMXS30-bolag, det vill säga de mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen, redovisar akrtieinnehaven för samtliga personer i ledningen.
Viktig information för investerare
“Man kan undra varför H&M har ett sådant behov av att frångå praxis”, säger Sverre Linton på Aktiespararna i artikeln.
För andra aktieägare och investerare är det av stor betydelse att veta att ett bolags toppar har stora aktieinnehav, då det visar att ledningen tror på bolaget. Men varför H&M inte är transparent här får Di inget svar på.
Läs även: Beskedet: H&M stänger 190 butiker i år Dagens PS
Missa inte: H&M mörkar ny ledning – kan lämna börsen Realtid

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.