Colin Huang, grundaren av den kinesiska e-handelsplattformen Pinduoduo och dess internationella framgångssaga Temu, har tagit över tronen som Kinas rikaste person. Men vägen dit har varit allt annat än rak.
Temus grundare – nu rikast
Mest läst i kategorin
Efter att ha provat lyckan i flera spel- och e-handelsprojekt drog sig Colin Huang tillbaka, utmattad och sjuk, för att fundera på nästa steg.
Under ett år höll han sig hemma, och resultatet blev något som skulle förändra hans liv för alltid: Pinduoduo.
Plattformen, som grundades 2015, blev snabbt känd för sina extremt låga priser och massiva kampanjer. Huang klättrade snabbt upp på listan över världens rikaste personer, där han på Forbes lista idag ligger på plats 27.
Men som för många andra av pandemins så kallade “covidmiljardärer” kollapsade Huangs förmögenhet nästan lika snabbt som den hade byggts upp.
När den globala pandemin avtog och Kina slog till hårt mot landets techjättar, föll Huangs förmögenhet med hela 87 procent på bara ett år. Men här slutar inte hans historia.
Temu: Den internationella räddningen
Pinduoduo och Huang fick ett oväntat lyft tack vare Temu – PDD Holdings internationella och hårt kritiserade satsning.
Med lanseringen av Temu i USA 2022 började Huang se sin förmögenhet växa igen.
PDD:s intäkter ökade med 90 procent under 2023, och Huang, nu 44 år, blev återigen Kinas rikaste person med en förmögenhet på 48,6 miljarder dollar.
“Ma och Jeff Bezos har varit ledande företagsledare i sina tider, men tiderna har förändrats och Huang ser stor framgång med ett annat, mindre synligt tillvägagångssätt”, säger Brock Silvers, vd på Kaiyuan Capital, till Bloomberg.
Senaste nytt
Utmaningar och kontroverser
Trots framgångarna har Huang och hans företag inte varit utan kontroverser.
PDD Holdings har kritiserats för sina hårda arbetsvillkor, där anställda förväntas arbeta från 11 på morgonen till 11 på kvällen, sex dagar i veckan – en modern variant av den ökända “996”-kulturen inom kinesiska techföretag.
Dessutom har Temu stött på motstånd från leverantörer, som anklagar företaget för att pressa dem på marginalerna och införa orättvisa straffavgifter.
På andra sidan Stilla havet har Temu väckt uppmärksamhet bland amerikanska småföretag, som har märkt av företagets snabba tillväxt.
Temu utnyttjar ett handelsundantag som tillåter tullfria leveranser upp till 800 dollar, vilket har gett dem en fördel på den amerikanska marknaden.
Granskning från EU-kommissionen
Även Europa har kritiserat Temu.
Både Temu och Shein står bland annat inför en förnyad och intensifierad granskning från EU-kommissionen.
17 europeiska konsumentorganisationer, däribland Sveriges konsumenter, anmälde i maj Temu för att bryta mot en ny EU-lag om produktsäkerhet.
I Sverige hävdar Svensk handel att Temu hotar miljö och säkerhet och att plattformen är en fara både för svenska företag, jobb och skatter.
Framtiden för Temu och Huang
Trots den massiva kritiken fortsätter Temu att expandera.
Med catchiga slogans som “Shop Like a Billionaire” och en Super Bowl-reklam som kostade miljontals dollar, befinner sig företaget i en intensiv tillväxtfas.
Målet? Att locka så många kunder som möjligt, och sedan gradvis höja priserna när lojaliteten växer.
Läs också:
Avslöjande: Amazon har sålt livsfarliga produkter. Dagens PS
E-handeln når nya nivåer: Shein fortsatt poppis. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.