Teknisk analys talar för att silver- och guldpriset kan stå inför en period av lång uppgång. Den bedömningen gör Carnegie Private Bankings analytiker med inriktning på teknisk analys i en artikel.
Teknisk analys visar att guld och silver är redo
Mest läst i kategorin
Johnny Torssell, på Carnegie i Finland, går i artikeln tillbaka till 1999 och konstaterar att marknaden för dessa båda ädelmetaller varit inne i en period av lugn, något som ofta åtföljs av en period av starka prisrörelser. Då marknaden under en längre tid varit just lugn en period (se diagrammet nedan), så kommer en rörelse.
”Regeln är att ju större orsak desto större verkan, det vill säga: ju större period av vila, desto större och längre rörelser kan vi förvänta oss”, konstaterar Johnny Torsel, och förklarar vidare:
”Allt mellan himmel och jord rör sig mellan perioder av stillhet och rörelse. Vi ser det i naturen, i människan och hos djuren – men också på de finansiella marknaderna. Vi har perioder när det konsoliderar, det vill säga går sidlänges (vilar), och dessa följs ofta av perioder av rörelse (aktivitet), det vill säga trend.”
Nivåer som vi inte sett sedan 2001
Just nu noteras indikatorn på nivåer som vi inte har sett sedan år 2001, vilket alltså betyder att guldet bygger upp för en kraftig rörelse.
Denna så kallade volatilitetscykel finns i alla finansiella objekt och i alla tidsperspektiv, från de allra minsta, till exempel 30-minuter, ända upp till de riktigt långa cyklerna. Regeln är att ju större orsak desto större verkan, det vill säga: ju större period av vila, desto större och längre rörelser kan vi förvänta oss.
Nedan ser vi hur silverpriset rört sig under samma period, vilket också indikerar att vi står inför en stark rörelse efter en längre period av lugn.
Johnny Torssells bedömning är att det med sannolikhet kommer en stark rörelse i guld- och silverpriset – men han beskriver att det finns oklarheter:
1) vi vet inte när rörelsen ska starta
2) vi vet inte heller åt vilket håll rörelsen ska ske.
Enligt Johnny Torssell är lösningen lika enkel som genial: man låter marknaden visa vägen. Bryter det ut nedåt ur konsolideringen antar vi att den volatilitetsbaserade rörelsen ska ske på nedsidan, och omvänt om det bryter ut på uppsidan. Vi måste alltså vara följsamma och dansa med marknaden.