När räntan stiger är det många tech-aktier som drabbas, enligt Goldman Sachs. Men en del företag inom tillväxtsektorer kommer att klara sig bättre, menar banken.
Tech-aktier som klarar höjd ränta
Mest läst i kategorin
Den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer att dra tillbaka en del av sina stimulansåtgärder som man tog fram i samband med coronapandemin. Tech-aktier I allmänhet kommer att drabbas när räntorna stiger någon gång nästa år, men Goldman Sachs tipsar om några säkra namn.
Anledningen till att tech-aktier i allmänhet drabbas hårt är att låga räntor gynnar strategier som hjälper dem att växa genom att köpa upp andra bolag och utvidga sin marknad, vilket kan påverka möjligheten till vinst, skriver CNBC För det andra tenderer högre ränta att påverka framtida kassaflöden.
Goldman Sachs tror särskilt på aktier som inte bara är beroende av företagets resultat utan också av god likviditet.
“I en värld där räntan stiger måste den som förvaltar en portfölj lära sig att skilja mellan olönsamma tillväxtaktier och aktierna med potential till förhöjd lönsamhet”, säger Goldman Sachs analytiker David Kostin i ett uttalande.
Banken ger som råd att investerare ska undvika företag vars verksamhet helt är beroende av förväntningar på långsiktig tillväxt. De blir sårbara och riskutsatta så fort vinsten sjunker.
Goldman Sachs har gått igenom aktierna på Russell 3000-indexet som har både förväntade höga vinster och nettomarginaler 2023.
De har särskilt pekat ut sex aktier som uppfyller kraven.
Stora tech-företag som Googles moderbolag Alphabet och Facebooks moderbolag Meta Platforms är med på listan. Vinstmarginalen väntas bli 25 respektive 29 procent. Vid en jämförelse med medelvärde på index, som ligger på 14 procents vinstmarginal, ger de här bolagen mer i vinst. Även Zoom klarar gränsen med en förväntad vinstmarginal på 31 procent och ökad försäljning på 19 procent. Slutligen är Paypal på samma sätt en förväntad vinnare, med 22 procent i vinstmarginal. Till vinnarna räknas även halvledarföretaget Marvell Technology och mjukvarubolaget Palantir.
Läs också:
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.