Efterfrågan på lyx- och skönhetsvaror sjunker. Då förlorar både världens rikaste man och världens rikaste kvinna sina platser på tronen.
Tappar miljarder när lyxvaror dissas
Mest läst i kategorin
Det är en sjunkande efterfrågan på lyxvaror och skönhetsprodukter globalt. Hemma i Frankrike är den politiska situationen osäker.
Det är mycket att tänka på både för Bernard Arnault och Francoise Bettencourt Meyers.
Den sjunkande efterfrågan har nämligen petat dem båda från tronen, konstaterar Bloomberg.
LVMH-bossen Arnault har förlorat sin plats som nummer 1 på Bloombergs biljonärsindex.
Tidigare under juli råkade Francoise Betteencourt Meyers ut för samma öde.
Arvtagerskan till kosmetikajätten L’Oreal är inte längre världens rikaste kvinna, utan har passerats av Alice Walton ur amerikanska Walmarts grundarfamilj.
Fler visar rött
Krisen – om vi nu ska ta till ett starkt och, faktiskt, överdrivet ord – inom sektorn blev än mer accentuerad i veckan när brittiska lyxtrenchcoat-tillverkaren Burberry Group och klockmärket Swatch Group rapporterade sjunkande försäljning.
Burberry har nu vinstvarnat och planerar att byta ut sin vd, i ett försök att bryta trenden.
Även om de knappast märkt det själva innebär den nya kurvan att detta halvdussin ultrarika tappat cirka 24 miljarder dollar i värde i närtid.
Samtidigt har övriga på Bloombergs 500-personersrankning ökat med 13 procent eller 1 biljon dollar i värde.
Nere på Musk-nivå
Bernard Arnaults förmögenhet har sjunkit med 7,4 miljarder dollar det senaste året till 200,1 miljarder dollar, samma nivås som Teslas Elon Musk och Amazons Jeff Bezos.
Koncernen LVMH, som Arnault byggt upp under mer än tre decennier, rapporterar en markant lägre tillväxt första kvartalet och en nedgång totalt i Asien, förutom Japan.
L´Oreals svaga utveckling i Kina har sänkt förmögenheten för Francoise Bettencourt Meyers, som i december blev första kvinnan att ta sig över 100 miljarder dollar-strecket.
Nu är hon nere på ”endast” 91 miljarder.
Finns vinnare också
Samtidigt finns det lyxmiljardärer som har lyckats växa sina förmögenheter under perioden, inklusive bröderna Wertheimer med Chanel, allmänt sett som ett av de mest exklusiva lyxmärkena.
Chanel rapporterade en tvåsiffrig tillväxt förra året, men varnade för att marknaden blivit mer utmanande och att efterfrågan avtagit i USA.
Sydafrikanska miljardären Johann Rupert som kontrollerar Cartier-ägaren Richemont, är också en vinnare.
Hans företag rapporterade ökad försäljning i den grad att det täcker upp en nedgång på totalt 27 procent i intäkter från Kina.
Miljardärens överraskande drag drev upp konkurrentens aktie. Dagens PS
Belloni kliver ner som andreman för LVMH. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.