Dagens PS

Sydkorea satsar på vapen – nästa stora exportindustri

Sydkorea satsar på vapen – konkurrens eller samarbete?
Sydkoreas president Yoon Suk Yeol deltar vid Nato-mötet i Madrid och har bilaterala möten med ett dussintal ledare. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 23 sep. 2022Publicerad: 23 sep. 2022

Sydkorea seglar upp som nästa stora vapenleverantör. Efter k-pop och chip är det stridsvagnar, haubitsar och stridsflygplan som blir exportsuccéer.

ANNONS

Mest läst i kategorin

I juli tecknar Sydkorea avtal med Polen om en jätteleverans. 1 000 stridsvagnar, 600 haubitsar och knappt 50 stridsflygplan, och det snabbt. De polska kraven var tydliga: toppmoderna försvarsvapen som levereras så snart som möjligt, enligt Fortune.

Sydkorea levererar snabbt

Sydkorea var enda landet som klarade båda kraven. Förmodligen ligger svenska försvarsmaterieltillverkare bra till när det gäller det första, men leveranstiderna är långa. Här spelar det geopolitiska läget givetvis in.

Efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina gäller upprustning i många europeiska länder, och då blir köerna hos tillverkarna långa. Den svenska försvarsindustrin går för högtryck, något Dagens PS tidigare rapporterat om bland annat här och här.

Enda asiatiska exportören till Nato

När Sydkorea för första gången deltar vid ett Nato-möte, i Madrid, är avancerad teknologi huvudnumret. President Yoon Suk Yeol har möten med mer än ett dussin länder och gör reklam för avancerade vapensystem, kärnkraftverk och Sydkoreas rymdindustri.

Hanwha är en av få internationella företag som fått in en fot på Nato-marknaden. Sydkorea är det enda asiatiska landet som exporterar till Nato-medlemmar som Norge, Storbritannien och Polen, skriver Fortune.

Börjar med Nordkorea

Sydkorea hamnar så högt som på åttonde plats på listan över världens största vapenexportörer. Det som startar den växande vapenindustrin är relationen till grannen Nordkorea och dess allierade Kina. Behovet av att utveckla teknologi för internt bruk spiller nu över i en växande industri för export.

ANNONS

I april 2021 presenterar landet sitt första stridsflygplan, KF-21 Boramae. Flera länder, bland dem Thailand, Qatar och Irak, är intresserade av det. Projektet, som drivs av den sydkoreanska regeringen, Korea Aerospace Industries och Indonesiens regering, kan ge Sydkorea stora ekonomiska vinster i framtiden.

De högteknologiska produkterna från Sydkorea har en till fördel jämfört med till exempel svenska: de är billigare. Sydkorea erbjuder produkter som är avancerade nog för försvar, så konkurrenterna får se upp.

Läs också: Succé för Samsung – bästa tillväxten på fem år

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]