Dagens PS

Swedbank riskerar 900 miljoner i böter

Swedbank
Finansinspektionen, FI, utreder Swedbank efter teknikhaveriet som ledde till att kunder drabbades av minuskonton. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 20 okt. 2021Publicerad: 20 okt. 2021

Swedbank bröt mot marknadsmissbruksförordningen under penningtvättsskandalen 2018. Det är Finansinspektionens, FI:s, preliminära bedömning. Nu riskerar Swedbank böter på 900 miljoner kronor. 

I mars 2020 delade FI ut 4 miljarder kronor i böter till Swedbank för allvarliga brister i arbetet att motverka penningtvättsrisker. Ett halvår senare, i september 2020, inledde FI en ny undersökning mot Swedbank.  Nu handlar det om  misstänkt överträdelse av marknadsmissbruksförordningen (Mar) i samband med penningtvättshärvan. Det skriver Dagens Industri.

FI menar att Swedbank har överträtt artikel 18 i Mar, eftersom banken inte har upprättat några insiderförteckningar efter rapporterna om brister i arbetet mot penningtvätt. Anledningen är att informationen om penningtvätt i sig visar på risk för insiderinformation. FI:s preliminära bedömning är dock att insiderinformation uppstod inom Swedbank senast i samband med den så kallade septemberrapporten från 2018.

Om FI slutgiltigt kommer fram till att Swedbank brutit mot artikel 18 i Mar riskerar banken ytterligare böter, som i det här fallet kan uppgå till maximalt två procent av Swedbanks omsättning under föregående år, I så fall blir det drygt 900 miljoner kronor.

”Det här är en undersökning där vi fått en avstämningsskrivelse som vi har svarat på. Det rör historiska händelser som till viss del är samma som Nasdaqs disciplinnämnd redan har sanktionerat oss för. I övrigt är det Finansinspektionen som svarar på frågor om ärendet”, säger Unni Jerndal, senior rådgivare på Swedbank, till Di.

Läs också:

FI pressar Danske Bank om penningtvätt
FI återkallar tillstånden för Nord Fondkommission

ANNONS

Mest läst i kategorin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]