3 procent av EU:s budget gick till felaktiga utbetalningar år 2021. Inte okej, tycker regeringen och riksdagen, och därför röstar Sverige nej till ansvarsfriheten i EU:s ministerråd idag.
Sverige nobbar EU: Ingen ansvarsfrihet
Mest läst i kategorin
Sverige säger nej till ansvarsfrihet för EU:s budget för år 2021.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) menar att ansvarsfriheten utvecklats i fel riktning och säger att riksdagen är enig i frågan.
“Sverige och Sveriges riksdag är enig om att vi ska rösta nej. Det har utvecklats i fel riktning det senaste året”, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till TT.
Fram till år 2018 röstade Sverige regelbundet nej, men de senaste fyra åren har man i stället valt att lägga ned sin röst.
Granskas varje år
Europeiska revisionsrätten granskar varje år hur pengarna i EU-budgeten har hanterats och ser över om detta skett på ett korrekt sätt.
Exempelvis undersöks om pengarna betalas ut korrekt till exempelvis lantbrukare eller gemensamma forskningsprojekt.
Senaste nytt
2 procent är accepterbart
När Europeiska revisionsrätten kommit med sina rapporter om hanteringen av EU:s budget är det inte ovanligt att antalet felaktiga utbetalningar oftast är fler än 2 procent (vilket anses vara en acceptabel nivå).
I den senast granskade budgeten, för år 2021 siffran dessutom ökat från 2,7 procent fel år 2020 till 3,0 procent.
Två orsaker till ökningen
Det finns två förklaringar till att andelen fel har ökat de senaste åren, enligt Europeiska revisionsrättens ordförande Tony Murphy.
Det ena är att så kallade högriskkostnader, dvs ersättningar för forskningsprojekt och regional- och landsbygdsutveckling, utgör en större del av EU-budgeten än tidigare. Det andra är att programcykeln för EU:s flerårsbudget för 2014 till 2020 närmar sig sitt slut.
“Det verkar finnas en trend mot programsluten där felandelen öka något. Kanske på grund av att trycket är större på att godkänna projekt och betala ut stöd”, sade Tony Murphy vid en presskonferens i oktober 2022.
Majoritet i EU röstar ja
Även Danmark och Nederländerna kommer att rösta nej idag, men övriga EU-länder röstar ja.
Och det kommer att räcka med god marginal för att ansvarsfriheten ska beviljas.
Läs även: EU lägger 10 miljarder på bomber och granater
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.