Svensk stålindustri kan jubla efter helgens uppgörelse där USA öppnar för slopade tullar på stål från Europa. Efter att tullarna infördes 2018 har stålindustrin förlorat runt en halv miljard per år.
Svensk stålindustri jublar – USA öppnar för slopade tullar
Mest läst i kategorin
Enligt Ekot har nu Europa och USA vid G20-mötet i Rom kommit fram till att konflikten om tullar på stål och aluminiumprodukter ska få ett slut.
Tullarna ska inte avskaffas helt och hållet, men lättas på. De ärenden som ligger hos världshandelsorganisationen, WTO, ska dras tillbaka.
Tar bort tull för motorcyklar
I gengäld har EU gått med på att avskaffa de tullar som infördes som svar på ståltullarna. Det gör att varor som motorcyklar, båtar, juice och whiskey, vars priser pressats upp av EU:s tullar, kan bli billigare.
Hur stora volymer som kan exporteras tullfritt till USA framgår inte av den information som finns. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att det enligt en anonym källa rör sig om 3,3 miljoner ton. Före konflikten exporterades runt 5 miljoner ton till USA från EU-länder.
Mot normala volymer
Mathias Ternell, handelspolistik chef på branschorganisationen Jernkontoret säger till TT:
“Det här är bra. Det ser ut som att vi går i rätt riktning och som att exporten skulle kunna återgå till mer normala volymer igen. Det här är viktigt för svensk stålindustri. USA är den näst viktigaste marknaden utanför Europa.”
Ternell påpekar att det finns undantag för en del svenska produkter och svenska företag, men att den svenska stålindustrin trots det påverkats av konflikten.
Uppgörelsen i Rom kommer bara en månad innan EU planerat en fördubbling av de strafftullar på amerikanska varor som införts som motåtgärd.
För de varor som överskrider den ännu inte preciserade kvoten kommer en tull på 25 procent för stål och tio procent för aluminium.
Uppgörelsen gäller enbart för stål som är till hundra procent framställt i EU, inte för metall som EU-företag hämtat i till exempel Kina och sedan exporterar vidare till USA.
Brittiskt stål ingår inte i den tullfria kvoten, och den gamla tullnivån fortsätter också att gälla för japanskt stål.
Läs även: Ny studie: Fördubbling av utsläpp inom stålindustrin
Läs även: Efter handelskriget – nu rekordhandel mellan USA och Kina
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.