Svensk och finsk skogsindustri gör stora vinster under rådande bränslekris. Kriget i Ukraina och oron i världen har drivit upp bränsle- och råvarupriserna, vilket gjort att den nordiska skogsskatten stigit i värde.
Svensk skogsindustri bryter trenden – stadigt uppåt
Mest läst i kategorin
“Vårt första halvår är det starkaste vi haft i vår historia, och vi gör stora miljardvinster på vår industri för närvarande”, säger Henrik Brodin, energichef på Södra Skogsägarna till Sveriges Radio på onsdagen.
Krig i Europa driver på
Massapriserna stiger i takt med råvarupriserna i Europa under Rysslands pågående krig samt bristen på gas, olja och andra bränslen. De företag som gör störst vinster är de som producerar egen energi – som skogsindustrin i Sverige och Finland. Där får konkurrenterna på kontinenten bakläxa. Trämassa används som råvara i exempelvis toapapper, skrivblock och flyttkartonger – och konkurrenterna i Europa som inte kommit lika långt med att producera sin egen energi brottas med höga priser på exempelvis naturgas.
Christian Nielsen är Marknadsanalytiker för trävaror på branschorganisationen Skogsindustrierna.
“Svensk och finsk industri producerar i snitt 50-75 procent mer energi än man gör av med. Det gör att man till skillnad från konkurrenterna i Europa slipper betala stora kostnader för exempelvis gas och olja i lika hög grad. Vi har en betydligt högre självförsörjningsgrad”, säger Christian Nielsen.
Det är stora skillnader mellan olika industrier och träslag. Men i grund och botten uppstår energiöverskottet genom att man bränner de delar av träet som inte används i massan. Och det som tidigare för vissa sett ut som en ren klimatåtgärd har i år blivit en miljardvinst.
Dubbel vinst
Oskar Lindström, analytiker på Danske Bank är expert på börsnoterade bolag inom nordisk skogsindustri.
“Kollar man på vinsterna efter skatt så är de mellan dubbelt och tre gånger så höga som under ett normalår, säger Lindström i Sveriges Radio.
Går mot strömmen
Stålindustrin, bilindustrin och fastighetsbranschen går kräftgång på grund av räntehöjningarna som haglar över Europa och USA, samt mot bakgrund av oron i omvärlden efter att Ryssland invadera Ukraina. Men krisen har inneburit att skogsindustrin står starkare än någonsin.
“Vi bedömer att den höga efterfrågan på massaveden kommer bestå under längre tid”, sade Olof Hansson, affärsområdeschef för Södra Skog i ett pressmeddelande i veckan.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.