Dömda ekobrottslingar i nätbankens ledning och namn från Trustorhärvan och “Pokerligan” dyker upp i kulisserna, visar UG-granskning.
Svensk nätbank kopplas till Trustorhärvan


Mest läst i kategorin
Uppdrag granskning i SVT har kikat närmare på den svenska nätbanken Intergiro och bland delägarna och i ledningen för banken finns personer som dömts för ekobrott, enligt kartläggningen.
I bakgrunden figurerar även ett känt namn från Trustorhärvan, Thomas Jisander, en av huvudmännen bakom 1990-talets största ekobrott, Trustorhärvan.
Läs även: Fängelse för ökände Trustormannen Dagens PS
Dömda för grova vapenbrott och skattebrott
Tre delägare förekommer även i den uppmärksammade rättegången mot den så kallade “Pokerligan”, men har trots det undkommit en granskning av Finansinspektionen, framgår det.
Flera nyckelpersoner bakom banken är dömda för bland annat grovt bokföringsbrott, grovt vapenbrott och grovt skattebrott.
Neobanken ägs delvis av anonyma brevlådeföretag, visar också granskningen.
Senaste nytt
Så ser Trustormannens inblandning ut
Uppdrag granskning avslöjar att Thomas Jisander och Intergiros finanschef Jörgen Petersson grundade och drev en annan nätbank, Worldclearing, som köptes upp av Intergiro 2019 när både Jisander och Petersson satt i fängelse dömda för ekobrott.
Jörgen Petersson, som avtjänade ett straff för bokföringsbrott, blev sedan finanschef på neobanken och han uppges fortfarande vara aktieägare i bolaget.
“Jisanders namn har inte gått att hitta i några officiella dokument knutna till Intergiro”, understryker UG, berättar SVT.
Det är också oklart om de inblandade använt Intergiro för att begå nya ekobrott.
Både Thomas Jisander och Jörgen Peterson förnekar att Jisander har någon koppling till Intergiro.
FI:s avgående chef: Ser misstänkt ut
Samtliga i åtalet mot den så kallade ”Pokerligan” frikändes utom en av Intergiros delägare som dömdes till tre månaders fängelse för bland annat bokföringsbrott, konstaterar Uppdrag granskning i SVT.
Daniel Barr, som är generaldirektör på Finansinspektionen fram till i sommar, då han tvingas lämna sitt uppdrag, säger till UG att det inte är “rimligt att den här typen av personer har betydande inflytande i en bank”.
Mot bakgrund av det han får veta tycker han att hela upplägget låter “misstänkt”.
Organiserad brottslighet i kundnätet
Varningssignalerna har varit skarpa men trots interna larm godkände nätbanken Intergiro misstänkta kunder med kopplingar till organiserad brottslighet.
Bankanställda vittnar enligt UG om hur risker ignorerats i jakten på vinst, samtidigt som Finansinspektionen granskar banken för allvarliga brister i arbetet mot penningtvätt.
“Det fanns ganska många fall där flaggorna lyste rött”, säger en anställd.
Läs mer: Svensk Trustorman gripen på rivieran Dagens PS

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.