Dagens PS

Svensk export av kemivaror till Ryssland ökade 52 procent

Under perioden januari–september minskade Sveriges export till Ryssland med 14 procent, men exporten av kemivaror ökade samtidigt med hela 52 procent
Under perioden januari–september minskade Sveriges export till Ryssland med 14 procent, men exporten av kemivaror ökade samtidigt med hela 52 procent. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 nov. 2023Publicerad: 29 nov. 2023

Svensk export av varor ökade något i värde under det tredje kvartalet, samtidigt minskade importen av varor i både värde och volym.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Jämfört med tredje kvartalet 2022 minskade både export och import av varor i värde under tredje kvartalet 2023, det skriver Statistiska Centralbyrån i ett pressmeddelande.

Jämfört med tredje kvartalet 2022 ökade varuexporten med 2 procent i värde, i löpande priser, under årets tredje kvartal, men minskade med 1 procent i volym, värde i fasta priser. 

Varuimporten minskade samtidigt med 3 procent i värde och med 5 procent i volym.

Jämfört med andra kvartalet i år minskade Sveriges varuexport under tredje kvartalet med 5 procent i värde och med 7 procent i volym. Varuimporten minskade med 6 procent i värde och med 7 procent i volym.

Januari–september

Sveriges varuexport uppgick till 1 552 miljarder kronor under perioden januari–september 2023, vilket är en ökning med 6 procent jämfört med motsvarande period 2022. 

Under samma period ökade varuimporten med 2 procent i värde, till 1 523 miljarder kronor.

Varuexporten under januari–september 2023 var oförändrad i volym och varuimporten minskade med 3 procent under perioden, jämfört med motsvarande period året innan.

Handelsnettot för januari–september 2023 visade ett överskott på 29 miljarder kronor. Det kan jämföras med ett underskott på 27 miljarder kronor under motsvarande period 2022.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

EU

Under perioden januari–september ökade Sveriges varuexport till EU med 7 procent och varuimporten från EU ökade med 9 procent, jämfört med motsvarande period året innan.

Exporten till Tyskland ökade med 10 procent och importen från Tyskland ökade med 11 procent

Exporten minskade med 1 procent till både Danmark och Finland, men importen från Danmark ökade med 1 procent och från Finland med 3 procent.

Övriga Europa

Sveriges export till övriga Europa minskade med 1 procent och importen minskade med 12 procent under januari–september. 

Exporten till Storbritannien ökade med 4 procent och importen minskade med 17 procent. Exporten till Norge minskade med 7 procent. 

“Varuimporten från Norge har minskat i värde under årets tre första kvartal. Minskningen under perioden var 12 procent motsvarande 22 miljarder kronor”, säger Maria Adolfsson, statistiker på SCB, i pressmeddelandet.

Fortsatt handel med Ryssland

ANNONS

Svensk export till Ryssland minskade med 14 procent under januari–september. Exporten av kemivaror till Ryssland ökade dock med hela 52 procent under perioden, men exporten inom andra varuområden var nästan obefintlig. 

Importen från Ryssland minskade med 95 procent.

Sveriger export till Asien ökade med 6 procent och importen minskade med 14 procent. Till USA ökade exporten med 7 procent och importen ökade med 1 procent.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Trendbrott: Nu faller Rysslands export Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]