SPAC-noteringen i USA av Volvo Cars och Li Shufu-ägda elbilstillverkaren Polestar blev hela 4 miljarder kronor, skriver SvD.
SvD: 4 miljarder kronor – Polestars börsnota
Mest läst i kategorin
Jubel och konfetti-regn ramade in Polestars entré på Nasdaqbörsen i USA på midsommarafton, konstaterar tidningen.
Polestar fick också en rivstart i debuten men det dröjde inte länge förrän verkligenheten hann i kapp bolaget.
Och hur mycket börsnoteringen kostade var fram till bolagets senaste kvartalsrapport höljt i dunkel.
Nu står det klart, skriver SvD, att kostnaden för den så kallade SPAC-noteringen av Polestar gick lös på motsvarande 4 miljarder kronor.
Volvo Cars notering på Stockholmsbörsen på hösten 2021 kostade i en jämförelse mer blygsamma 270 miljoner kronor.
Volvo Cars och Geely-bossen Li Shufu kontrollerar Polestar, som har sitt säte i Göteborg men alltså är börsnoterat på tekniktunga Nasdaq på Wall Street i New York.
I fjol, innan börsen hacka rejält av krig, inflation och räntehöjningar, poppade SPAC-bolagen upp som svampar ur jorden.
Det var SPAC-hajp och investerare såg det som en smidig väg till börsen.
Men när Polestar i juni i år äntrade USA-börsen hade SPAC-intresset som framgår redan svalnat, vilket enligt Svenska Dagbladet “fick flera bedömare att höja på ögonbrynen”.
Stiltje kännetecknade då som nu marknaden för nya börsnoteringar och elbilsaktier rasade i värde.
Det var med andra ord inget pangtillfälle för Polestar att kliva in på börsen, tajmningen var tvärtom usel.
Med facit hand har Polestars aktie i dag backat med nästan 40 procent, uppger SvD men förklarar att bolaget gått samman med SPAC:en Gores Guggenheim och därigenom fått en behövlig kapitalinjektion på motsvarande 9,5 miljarder kronor.
I och med att det handlar om SPAC anses noteringskostnaden heller inte vara av traditionell karaktär.
“Den jämförbara kostnaden mot en traditionell notering är svår att göra, men den är rimligtvis avsevärt lägre än vad den nu ser ut att vara vid första anblick”, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, till tidningen.
Även Joakim Bornold, investeringschef på sparplattformen Levler, säger att 4 miljarder kronor kan låta mycket men att det ska ses i skenet av att amerikanska börsnoteringar är dyra.
Samtidigt beskriver Bornold i SvD SPAC-investeringar som att köpa “grisen i säcken”.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.