Efter pandemin måste nu chefer och beslutsfattare navigera i övergången till en mer normal ekonomi, med stigande inflation och störningar i leveranskedjorna.
Svår återgång till normal ekonomi efter pandemin
Mest läst i kategorin
Den globala ekonomins comeback från förra årets djupa nedgång närmar sig en svår tidpunkt när chefer och beslutsfattare kämpar med den ojämna övergången från återöppningen efter pandemin, till en mer normal takt i tillväxten.
Världens centralbanker kämpar med hitta ett sätt att dämpa inflationen utan att strypa tillväxten när de försöker hitta ett sätt att vänja av ekonomierna från de extraordinära åtgärder son togs till för att hjälpa upp ekonomierna under pandemin, exempelvis enorma obligationsprogram och bottenräntor.
Ökad efterfrågan ökar pressen
Ökningen i efterfrågan bland amerikanska konsumenter under det senaste året har orsakat störningar i globala leveranskedjor som nu förvärras och kan pågå fram till nästa år, det ger högre priser och kampen att få tag i arbetskraft och råvaror tynger ekonomier och ökar pressen på företagen.
Kina är samtidigt mitt uppe i en reformering av sin ekonomi och försöker tygla både företagens och hushållens skulder och slår, i sin strävan att nå ambitiösa klimatmål, ned på tekniksektorn. Den globala ekonomins återhämtning riskerar att trampa fel.
Neil Shearing, chefsekonom på Capital Economics i London menar att det här är den svåra delen av återhämtningen. “Beslutsfattare måste räkna ut vad som är permanent och vad som sannolikt kommer att bli kortlivat,” säger han till WSJ.
Svårt att förutse
Inflationen kan fortsätta öka och om centralbankerna agerar för långsamt kan inflationen fortsätta stiga med högre löner och prisökningar som följd, men om räntorna höjs för snabbt kan den ekonomiska återhämtningen strypas.
Enligt amerikanska Federal Reserves ordförande Jerome Powell är det väldigt svårt att förutse och därmed också svårt att styra besluten, enligt honom är inflationen högre än väntat och flaskhalsarna har varit mer utdragna och pågått längre än man först trott.
Enligt en undersökning, gjord i oktober av Oxford Economics har endast en femtedel av de värsta problemen i leveranskedjorna lösts. En tredjedel av de svarande sade att störningar troligtvis kommer fortsätta till slutet av nästa år.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.