En allt svagare dollar som minskar gentemot euron innebär huvudvärk för bolagen i Europa som exporterar till USA. Många sektorer drabbas när valutakurserna nu svänger allt snabbare.
Svagare dollar ger Europa huvudvärk
Mest läst i kategorin
Det handlar om europeiska bolag inom sektorer som telekommunikation, hälsovård, media och konsumentvaror som tjänar sina största pengar från Nordamerika, vilket kan leda till huvudvärk för företagen som till exempel är listade på aktieindexet Stoxx 600, när dollarna fortsätter att sjunka, skriver Bloomberg.
Euron ökar gentemot dollarn
Euron har redan ökat med tretton procent gentemot dollarn sedan september och det kan bli värre framöver särskilt om skuldtaksfrågan inte löser sig och USA dras ner i en recession.
“Som en tumregel så innebär en tioprocentig ökning av euron en minskning av två till tre procent procent per aktie för europeiska företag”, säger Sharon Bell, europeisk aktiestrateg på Goldman Sachs.
Enligt uppgifter från Bloomberg så kommer euron stärkas ytterligare mot dollarn, och nå 1,20 dollar mot dollarn vid årsskiftet, samtidigt som pundet och den schweiziska francen också förväntas stärkas gentemot dollarn.
Det innebär tuffa månader framöver för många europeiska bolag som är beroende av handeln med USA. Det schweiziska läkemedelsbolaget Roche som drar in hälften av sina intäkter på den amerikanska marknaden har redan sett en rejäl minskning i omsättningen på grund av svängande valutakurser och växelkurser.
Nu spricker fasaderna
Goldman Sachs Sharon Bell varnar för att sprickorna nu börjar synas i bolagens fasader där många har kunnat visa upp starka rapporter. Hon säger att exporten till USA kommer få många att känna av de allt sämre valutakurserna framöver.
“Vi förväntar oss att se en ännu större effekt av detta under andra och tredje kvartalet.”
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.