Fortfarande befinner sig svensk industri utanför tillväxtzonen. Men i oktober förbättrades i alla fall läget något, om än med ökade utmaningar.
Svag uppryckning i industrin i oktober
Mest läst i kategorin
I september var PMI-total 43,4. I oktober steg den viktiga makrosiffran något till 45,7, enligt ett pressmeddelande.
Det innebär att industrin fortfarande är utanför tillväxtzonen, det vill säga under 50-nivån, även om det alltså skett en liten uppstuds.
“Den svenska industrikonjunkturen fortsätter att backa om än i en avtagande takt. Men utmaningarna har snarare ökat i höst med svagare global konjunktur och ökade geopolitiska risker som kan påverka företagens produktionskedjor”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.
PMI-siffrorna i detalj
Delindex för produktion svarade för den största månatliga bidraget till ökningen i PMI-total (1,3 indexenheter) följt av orderingång (0,5 indexenheter), sysselsättning (0,3 indexenheter), leveranstider och lagerinköp med vardera 0,1 indexenheter.
Industriföretagens produktionsplaner steg i oktober och indexet noterades till 55,2 jämfört med 51,8 i september.
Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser sjönk i oktober till 42,7 från 44,9 i september.
“Pristrycket i industrin fortsätter att sjunka men inte i samma omfattning som tidigare i och med att indexet stigit från vårens bottennivåer där den svaga kronan tenderar att driva upp priserna när leverantörsavtalen ska omförhandlas”, säger Kennemar.
Inköpschefsindex PMI – purchasing managers index – är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin, dels tjänstesektorn.
Läs även: Lägsta PMI-siffran i Europa sedan pandemin Dagens PS
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.