Dagens PS

Strategin bakom bolagen som köper när börsen sviker

Vilket är egentligen skälet till att private equity-företag köper tillbaka bolag efter att börsintroduktioner floppat? (Foto: Mark Lennihan/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 20 nov. 2023Publicerad: 20 nov. 2023

Det blir vanligare att private equity-företag lyfter företag från börsen och avnoterar dem i spåren av sviktande aktiekurser. Här är strategin bakom deras agerande.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Försäljning, konjunktur och vinstvarningar sänkte kursen på mjukvarukoncernen Suse till hälften av värderingen från april 2021.

Det fick ägaren, den svenska private equity-jätten EQT, att agera.

Drygt två år efter att EQT satt bolaget på den tyska börsen köpte man tillbaka det med en budpremie på 67 procent.

Då hade EQT, den senaste av en handfull ägare till Suse sedan början av 1990-talet, tröttnat på kräftgången.

Ser ett mönster

Nu ser Financial Times ett mönster i att private equity-företag köper tillbaka bolag efter att börsintroduktioner floppat.

EQT är ett exempel, men man lägger även Cinven och General Atlantic till listan över bolag som sett sig tvungna att agera så – och Silver Lake överväger att ta entertainmentbolaget Endeavour från börsen sedan aktiekursen utvecklats svagt.

ANNONS

Senaste nytt

Köper tillbaka de som lämnat börsen

Private equity-företag tillgriper att köpa tillbaka företag som de nyligen noterat i ett försök att rädda investeringar som har kämpat för att få att prestera på börsen.

ANNONS

EQT, Cinven och Silver Lake har alla under de senaste månaderna avnoterat, eller övervägt att avnotera företag de äger eller har en stor minoritetsandel i.

”Finns exempel”

”Det finns sådana exempel där de offentliga marknaderna inte har tagit till sig företag på det sätt som bolagen bakom skulle ha önskat, det har varit volatilitet i aktiekursen eller det har inte funnits likviditet för sponsorer att sälja ut”, säger Alastair Brown, partner på advokatfirman Freshfields Bruckhaus Deringer, som arbetar med riskkapitalkoncerner.

Sjunkit lågt

Aktier i många företag som private equity-företag lät notera under 2021 har sjunkit långt under det initiala priset, vilket ger företagen en chans att köpa tillbaka dem billigt, säger branschchefer.

Efter det?

Private equity-företag kan försöka bygga upp företagens värde igen eller dela upp dem för att skapa ett större totalt värde.

“En privat marknad kan vara en flexibel plats att göra det eftersom de inte underställs samma granskning och regelbundna rapportering som noterade bolag”, säger Christopher Sullivan, brittisk chef för private equity hos advokatfirman Clifford Chance.

”Hatar dem”

ANNONS

Men sådana affärer för att avnotera företag från de offentliga marknaderna är inte alltid populära bland investerare i private equity-fonder, eller bland förvaltare av publika aktiefonder.

”Marknaden hatar dem vanligtvis,” konstaterar en rådgivare till private equity-företag hos FT.

Relaterad läsning:

Första klippet för EQT:s nya partner – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS