Dagens PS

Storsäljaren som kan fälla medicinjätten

Johnson & Johnson
Turerna är just nu många kring Johnson & Johnson, och mycket kretsar kring en produkt. (Foto: Johnson & Johnson,1917/Wikimedia Commons)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 04 okt. 2023Publicerad: 04 okt. 2023

En appellationsdomstol i New Jersey har underkänt en tidigare dom mot Johnson & Johnson, som gäller en av medicinjättens storsäljare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är tvära kast för medicingiganten Johnson & Johnson. Kanske det tväraste i dess 137-åriga historia.

En appellationsdomstol i New Jersey underkänner nu en dom mot företaget, som tidigare ålagts att betala 223,8 miljoner dollar, motsvarande 2,4 miljarder, till fyra personer som stämt J&J.

Grunden för stämningen var påståenden om att de fyra utvecklat cancer efter att ha exponerats för asbest via företagets talkprodukter.

Nu säger appellationsdomstolen att den tidigare domstolen inte borde ha tillåtit vissa av de påstått vetenskapliga expertutlåtanden som låg till grund för domen.

”Skräpvetenskap”

Bolagets vice vd Eric Haas säger i ett uttalande till Reuters att det nya beskedet avvisar den ”skräpvetenskap” som skandaliserat bolaget.

Företaget återupprepar att dess talkprodukter är säkra och inte innehåller asbest.

ANNONS

Senaste nytt

Johnson & Johnson stämmer experter

I den nya domen skriver domstolen att tre av de experter som framträtt i domstol på de målsägandes sida inte förklarat vare sig de fakta eller de metoder de använts för att påstå att talkprodukterna orsakat cancer.

ANNONS

J&J stämmer nu en av dessa experter, Jacqueline Moline.

Moline, som för övrigt vittnat i mer än 200 stämningar kring talkcancer, hävdar att den nya domen är ett försök att ”skrämma” experter från att vittna mot företaget.

38 000 tvister

J&J har totalt stämts av drygt 38 000 personer som alla hävdar att bolagets talkprodukter, inklusive dess babypulver, kan innehålla asbest och orsaka cancer.

Bolaget har tidigare sagt att dess kostnader för rättsprocesser och förlikningar på området hittills uppgått till ungefär 4,5 miljarder dollar.

Tidigare i år föreslogs en uppgörelse på 8,9 miljarder dollar för att lösa tvisten och komma vidare.

Johnson & Johnson ville förlikas

Eric Haas sade då att bolaget hoppades kunna avsluta vad som annars skulle kunna ta decennier av rättsprocesser och att förlikningen skulle “göra det möjligt för kärande att kompenseras i tid och för företaget att förbli fokuserat på sitt åtagande att djupgående och positivt påverka hälsan för mänskligheten”, skriver Medtech.

Bolaget valde redan 2020 att stoppa försäljningen av sitt talkbaserade babypuder i USA med hänvisning till ”felaktig information” kring produkten som då funnits att köpa i 130 år.

ANNONS

2022 förklarade man att försäljningen skulle upphöra globalt. Man har nu istället en variant av pudret, med majsstärkelse, i sitt sortiment.

Eget bolag

Barnpuder liksom exempelvis tandtråd, oljor, nikotintuggummin och annat har utgjort konsumentdelen i verksamheten och stått för 15-18 procent av omsättningen.

Läkemedel och medicinteknik har varit de stora och mest lönsamma områdena.

Tidigare i år avknoppade man konsumentdelen som nu finns i fristående börsbolaget Kenvue, noterat sedan i maj. Under 2022 omsatte bolaget 1,27 miljarder kronor i Sverige.

Läs även:

Talk gav cancer – offren får 92 miljarder i ersättning – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS