De svenska storbankerna gör återkommande nya rekordvinster och anklagas för “övervinster” på småkundernas bekostnad, men aktieägarna myser.
Storbankernas vinster får många att se rött
Mest läst i kategorin
På tre år har de fyra storbankerna – Swedbank, SEB, Handelsbanken och Nordea – fördubblat sina vinster och för 2023 blev den samlade bankkvartettens vinst 155 miljarder kronor efter skatt.
Bankerna drog stor fördel av det höga ränteläget under fjolåret och merparten av vinsten stod det så kallade räntenettot för, det vill säga mellanskillnaden på vad bankerna tjänar på sin in- respektive utlåning.
Bloombergs sammanställning visar att de svenska bankernas så kallade räntenetto stack i väg upp med 30-40 procent under förra året.
Alla med banklån har förstås märkt av detta, både bolånetagare och andra konsumenter som sitter med krediter och blancolån, då bankerna inte varit sena att ta mer betalt för sin utlåning genom höjda räntor i spåren av Riksbankens höjningar av styrräntan.
S vill införa ny bankskatt men får inget gehör
Samtidigt har bankerna fått svidande kritik för sina nollräntor på kundernas sparkonton. Någon bank har justerat sina räntor för spararna men det är ändå försumbart jämfört med de räntepåslag som skett på banklån.
Från politiskt håll har Socialdemokraterna propagerat för en ny bankskatt som tvingar bankerna att dela med sig av sitt överflöd till hushållen, en form av pay back.
Det förslaget har emellertid finansminister Elisabeth Svantesson (M) avvisat, men inte heller hon är särskild road av bankernas enorma vinster.
Finansministern om bankvinsterna: “Sticker i ögonen”
“Det sticker i ögonen att bankerna gör så stora vinster när många hushåll har det väldigt tufft, till exempel med sina bolån”, har Svantesson förklarat i en TT-intervju där hon uppmanade missnöjda bankkunder att helt sonika byta bank.
Läs också: Finansministern om storbankerna: “Inte rocket science” Dagens PS
Finansministern har även flaggat för att det ska bli lättare att byta bank genom ett kommande, nytt regelverk.
Finansinspektionen har från sin horisont dryftat att viktigast är att slå vakt om konsumentskyddet. Inte minst vill FI komma åt bankernas extrema intjäning på räntenettot samt göra det lättare att lösa bundna bolån.
Störst miljardregn i Fredrik Lundbergs bank
Aktieägarna i de svenska storbankerna kan omvänt glädjas åt nya utdelningsrekord.
Handelsbanken skiftar i år ut 25 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 15 miljarder året före.
Handelsbanken leder ligan över de största utdelningshöjarna och toppar även direktavkastningslistan.
Näst mest utdelning av alla OMXS30-bolag på Stockholmsbörsen står Nordea för, 37,2 miljarder kronor, medan läkemedelsjätten Astra Zeneca är det bolag som pytsar ut allra mest pengar till sina aktieägare.
Totalt får aktieägarna i de fyra storbankerna dela på 104 miljarder kronor, vilket givetvis är ännu ett nytt rekord.
Nordeas vd leder löneligan med god marginal
I löneligan är det Frank Vang-Jensen, vd för Nordea, som hamnar högst upp med en total ersättning på närmare 41 miljoner kronor 2023.
De andra banktopparna i Sverige har heller ingen svältlön, även om gapet till Nordeas vd är stort.
Störst löneökning förra året fick SEB:s Johan Torgeby, ett påslag på hela 20 procent, men hans lön stannar ändå vid 26,6 miljoner kronor.
Läs mer: Deras löner småpotatis jämfört med i USA Dagens PS
Om vi återgår till utdelningen i bankerna är Frank Vang-Jensen också den banktopp i Sverige som får mest, nästan 2 miljoner kronor, då han äger runt 22 miljoner aktier i Nordea.
Dagens PS har i omgångar frågat sina läsarna om deras syn på bankerna och kritiken är kompakt.
Missa inte: Undersökning: Företagare rasar över bankernas miljardvinster Dagens PS
Läs mer: Dagens PS läsare sågar bankerna: “Skrämmande och sjukt” Dagens PS
Läs vidare: Rekord i anmälningar mot banker Dagens PS
Här är de svenska storbankernas senaste resultatrapporter:
De äger mest i Sveriges största banker
De tre största aktieägarna i Swedbank är, i tur och ordning: Sparbanksgruppen, Folksam och Swedbank Robur Fonder.
De tre största aktieägarna i Handelsbanken är The Oktogonen Foundation, Lundberg-gruppen (ytterst finansmannen Fredrik Lundberg) och Handelsbanken Funds.
SEB:s tre största aktieägare är Investor, som ägs av familjen Wallenberg, AMF Pension & Fonder och Alecta Tjänstepension.
I Nordea är de tre största aktieägarna Kapitalförvaltarjätten Blackrock, USA, Cevian Capital med finansmannen Christer Gardell och Nordeafonden.
Läs också: Branschspecial: Sverige har 16 börslistade banker Dagens PS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.