Dagens PS

Storbanker portas från EU:s jättefond efter fusk

Storbanker portas
Citibank och Deutsche Bank är bland de tio banker som portas från EU:s återhämtningsfond. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 16 juni 2021Publicerad: 16 juni 2021

Tio storbanker portas från EU:s plan att sälja obligationer från den 800 miljarder euro stora återhämtningsfonden – eftersom de varit inblandade i tidigare fusk.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Företag och finansiering
Spela klippet

Ljusning för svenska företag – lättare att få finansiering

30 mars 2025

Financial Times rapporterar att finansiella bjässar som JPMorgan, Citigroup, Bank of America, Deutsche Bank och Barclays är bland de tio banker som stoppas från att sälja obligationer från EU:s återhämtningsfond.

Sju av de tio största bankerna på EU:s obligationsmarknad får inte vara med. Det beror enligt tidningens källor på att bankerna varit involverade i tidigare skandaler där marknader riggats.

ANNONS

Banker som har ertappats med att bryta mot EU:s konkurrensregler “kommer inte att bjudas in för anbud för enskilda syndikerade transaktioner”, säger en talesperson för EU-kommissionen.

“Kommissionen tillämpar ett strikt tillvägagångssätt för att säkerställa att de enheter som den arbetar med är lämpliga att vara motparter i EU.”

Obligationskarteller och manipulerade valutamarknader

Banker som funnits skyldiga till antitrustöverträdelser måste visa vilka ”avhjälpande åtgärder” de infört för att det inte ska hända igen innan de tillåts vara med och bjuda på syndikerade transaktioner igen, tillade talespersonen.

Bank of America, Natixis, Nomura, NatWest och UniCredit är portade efter att EU-kommissionen förra månaden kom fram till att de varit inblandade i en obligationskartell under skuldkrisen i EU för ett decennium sedan.

Citigroup, JPMorgan, Barclays portas också, då de manipulerat valutamarknader mellan 2007 och 2013, vilket de fick böta för 2019, skriver Financial Times.

Deutsche Bank och Crédit Agricole är också bland de storbanker som portas efter inblandning i en annan obligationshandelskartell, enligt FT:s källor. w

ANNONS

“För länge sedan lösta”

Ingen av bankerna ville officiellt kommentera Financial Times uppgifter, men en anonym person som identifieras som senior på en av bankerna som blivit utestängda kommenterar saken så här:

“Det finns en känslig jämvikt i förhållandet mellan emittenter och primära återförsäljare, och detta riskerar att uppröra det. Dessa frågor som de tar upp är för länge sedan lösta.”

Läs mer: Löfven: ”Överens om akut återhämtningsfond”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Livförsäkring - din viktigaste försäkring
Just in Case

Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som gör stor nytta till små priser. Trygga din familjs framtid.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]