Det är skillnad på globalfonder och globalfonder. Det visar Privata Affärers fiktiva tävling Globalkampen som nu fyller fem år.
Stora skillnader i globalfondernas utveckling
För fondsparare som vill ha en bred exponering mot hela världens börser räcker det inte att leta efter etiketten “globalfond”.
Globalfonderna snittar plus 74 procent
Fonden måste också inspekteras “under huven”.
Är fonden aktivt förvaltad eller en passiv indexfond? Vilken riskprofil har fonden? Vilka länder finns representerade? Det är några av de faktorer i fondens investeringsstrategi som intresserade fondsparare bör kika närmare på.
I juni 2019 startade tidningen Privata Affärer en utmaning som döptes till Globalkampen i syfte att just testa hur olika typer av globalfonder presterar över tid.
“Vi köpte fondandelar för 10 000 kr vardera i sex globala aktiefonder, för att följa dem och se vad som händer på lång sikt. De utvalda hade helt olika investeringsstrategier, bland annat en billig indexfond och en aktivt förvaltad fond med försiktig ansats”, skriver Privata Affärer.
Nu finns facit för de senaste fem åren och till att börja med kan konstateras att globalfonder generellt har varit en bra placering under perioden 2019 till 2024.
Snittet för de sex fonderna är plus 74 procent.
“Prioriterat ned amerikanska aktier”
Inom gruppen är det dock stora skillnader mellan bästa och sämsta globalfond i tidningens sextett.
Högst presterade en billig indexfond, plus 94 procent under de senaste fem åren.
“De 1 500 mest omsatta bolagen på världens mogna marknader. Det är vinnarmelodin för Avanza Global som har skrapat ihop överlägset högst avkastning av de utvalda fonderna”, konstaterar Privata Affärer.
Här är vinnarna bland Avanzas globalfonder
Bland nätmäklaren Avanzas vinnande globalfonder har den som toppar listan avkastat drygt 200 procent på fem år, skriver Placera.
I botten, förvisso med 64 procents avkastning men ändå bara två tredjedelar av Avanza Globals resultat, hamnade fonden Odin Global.
“Det här är en aktivt förvaltad fond för långsiktigt sparande som har prioriterat ner amerikanska aktier till förmån för bland annat Storbritannien och Nederländerna”, skriver Privata Affärer om vad som kan vara skälet till att fonden gått relativt sämre sina globalfonds-konkurrenter.
Hela Globalkampen finns att ta del av här.
Läs mer:
Nordnet: Därför köper sparare globalfonder. Dagens PS
Svenskarna fondsparar som aldrig förr. Dagens PS
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.