Dagens PS

Stor batterifabrik till Svenljunga – norska Freyr bakom

Svenljunga kommun tycks få en batterifabrik som skapar 3000 nya jobb. (Foto Björn Larsson Rosvall / SCANPIX / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 dec. 2021Publicerad: 22 dec. 2021

En stor batterifabrik kan byggas i Svenljunga vilket kan skapa omkring 3000 nya jobb. Det är den internationella battericellstillverkaren Freyr som är på gång att etablera sig på orten.

Till Borås tidning säger kommunchef Magnus Nilsson att “det är det största som har hänt i Svenljungas historia”. Kommunchefen tillstår dock att många frågor kvarstår att lösa innan allt kan vara klart, rapporterar Sveriges Radio.

Det handlar om 3000 nya arbetstillfällen när produktionen i Freyrs batterifabrik kommer igång, enligt Svenljunga kommun.

Privata Affärer rapporterar att hyresavtal redan har tecknats med battericellstillverkaren. Det är Logistea i samarbete med Hansson Holding som har tecknat avtal om 380.000 kvadratmeter nyproduktion.

En miljon kvadratmeter knyts till batterifabrik

Logistea har även tecknat ett exklusivt markreservationsavtal om en miljon kvadratmeter markyta med Svenljunga kommun för den aktuella etableringen, skriver Privata Affärer.

Detta markreservationsavtal gäller i Lockryd i Svenljunga kommun, och kan tänkas inrymma bland annat underleverantörer.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Avsiktsförklaringen med hyresgästen är initialt villkorad av att Logistea erhåller markanvisningsavtal med Svenljunga kommun. Bolaget bedömer att detta ske under inledningen av nästa år.

Svenljunga ligger 35 km söder om Borås. I kommunen bor 10.800 invånare.

Läs också:

Polisinsats vid Northvolts bygge
Toyota bygger sin batterifabrik i USA

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]