EU vill att företag ska redovisa sina klimatavtryck och hållbarhetsstrategier. Nu slår amerikanska bolagsjättar bakut.
”Stoppa klockan”: Amerikanska företag rasar mot EU-regler
![Amerikanska företag rasar över EU-lag](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2025%2F02%2FsdlMohB-djxRQw.jpg&w=1200&q=75)
![Matilda Habbe](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F03%2Fmatilda-300x191.jpeg&w=1200&q=75)
Mest läst i kategorin
Hållbarhetsrapportering, ansvarsfulla leverantörskedjor och klimatmål – på pappret låter EU:s ESG-regler som en självklar del av framtidens näringsliv.
Ändå hävdar flera amerikanska bolag att reglerna framförallt innebär dyra, krångliga och svårtolkade krav som sätter käppar i hjulen för affärerna.
Nu går den amerikanska handelskammaren i EU (AmCham), med medlemmar som Ford, ExxonMobil och Amazon, ut och kräver att EU pausar eller helt skrotar delar av ESG-regelverket.
“Företag ska inte tvingas följa lagar som kan ändras under tiden de genomförs”, skriver AmCham i ett uttalande.
Vill du läsa mer? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Hårdast kritik mot två ESG-lagar
Enligt Bloomberg ser 84 procent av AmChams medlemmar ESG-reglerna som ett hinder för handel i EU, och det är framförallt två regler som sticker i ögonen:
- CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive): Kräver att företag rapporterar hundratals ESG-data, däribland detaljer om klimatpåverkan och hållbarhetsmål.
- CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive): Inför juridiskt ansvar för ESG-överträdelser i leverantörskedjan, vilket betyder att företag kan hållas ansvariga om deras underleverantörer bryter mot klimat- eller arbetslagar.
“EU bör omedelbart stoppa klockan för införandet av CSDDD och skjuta upp implementeringen av CSRD”, skriver AmCham.
Senaste nytt
Tyskland och Frankrike håller med
Det är förvisso inte bara företag i USA som ifrågasätter EU:s ESG-regler.
Tyskland och Frankrike, EU:s två största ekonomier, har redan tryckt på för att förenkla reglerna.
Anledningen? Flera företag varnar för att de höga efterlevnadskraven minskar Europas konkurrenskraft och riskerar att leda till en ekonomisk tillbakagång.
EU-kommissionen väntas därför lägga fram förslag på ändringar i slutet av februari.
Läs även: Toppmöte: Så ska EU slå tillbaka mot USA. Dagens PS
EU: Inga stora avregleringar
Trots den hårda kritiken har EU-kommissionen inga planer på att backa helt från ESG-agendan.
“Det handlar om att anpassa tempot, men hålla fast vid målet”, säger Maria Luis Albuquerque, EU:s finanskommissionär.
Hon medger att det finns utrymme för justeringar, men varnar för att näringslivet inte ska förvänta sig några stora avregleringar.
Företagen: Låt oss fokusera på klimatinvesteringar
Enligt AmCham stödjer nästan alla deras medlemmar Parisavtalet och investerar redan i hållbara affärsmodeller.
Men de menar att EU:s regelverk är så överkomplicerat och byråkratiskt att det istället hämmar den gröna omställningen.
“Företag borde få investera i klimatlösningar, inte lägga tid och pengar på att uppfylla orimliga rapporteringskrav”, skriver organisationen.
I slutet av februari väntas EU presentera en rad förändringar i regelverket – men det är fortfarande oklart hur långt de är villiga att gå för att tillmötesgå näringslivet.
Läs också: Nya EU-regler hotar ESG-fonder – de kan diskas. Dagens PS
![Matilda Habbe](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F03%2Fmatilda-300x191.jpeg&w=1200&q=75)
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
![Matilda Habbe](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F03%2Fmatilda-300x191.jpeg&w=1200&q=75)
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
![](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2025%2F02%2FVinga_Securities_logo_horisontell_black_cmyk-02.png&w=1200&q=75)
Få unik tillgång till den nordiska high yield-marknaden och exklusiva investeringsmöjligheter i nordiska tillväxtföretag.