Stockholmsbörsen har gått starkt första halvan av 2024. Trots det går det inte att hålla jämna steg med USA, där techjättarna lyfter börsen.
Starkt börsår – "kan få bra avslutning"
Mest läst i kategorin
Räknar man bort de sju jättarna så sticker faktiskt inte USA ut, säger Maria Landeborn, privatekonom och senior strateg på Danske Bank.
Historiskt har Stockholmsbörsen i genomsnitt haft en avkastning mellan 8 och 10 procent per år. När nästan halva 2024 gått är breda OMXS-indexet upp 8 procent.
Goda utsikter för konjunkturen och sänkta räntor är en stor anledning, menar Maria Landeborn.
Dessutom finns goda chanser till att hösten fortsätter i samma tecken.
Om vi har en fortsatt bra konjunktur, inflationen inte stiger och centralbankerna kan fortsätta sänka räntorna så kan vi även få en bra avslutning på det här börsåret. Men mycket beror på marknadens förväntningar på konjunkturen.
Möjlig oro inför franska valet
Flera europeiska börser, framför allt den i Paris, reagerade negativt när den franske presidenten Emmanuel Macron utlyste nyval efter att ytterhögerpartiet Nationell Samling blivit största parti i EU-valet.
Vad gäller börsen är risken för oro större inför valet än efteråt, oavsett utgång.
Marknaden gillar inte osäkerhet som när man inte vet vilken politik som kommer att drivas. Det kan bli så att många avvaktar med investeringarna i franska och europeiska aktier men så fort valet är avgjort brukar det klarna, säger Maria Landeborn.
Senaste nytt
Sju bolag drivande i USA
Trots den svenska börsens starka utveckling under 2024 rår den inte på USA. Det breda indexet S&P 500 har stigit 15 procent sedan årets start.
Det är de stora techbolagen som drivit på framgången. Sedan årsskiftet har de så kallade “Magnificent seven”, med den AI-hajpade halvledarjätten Nvidia i täten, stått för nästan hälften av hela avkastningen på USA-börsen.
Det är de här jättarna som gör att den amerikanska marknaden går så bra. Nvidia har stigit över 170 procent bara i år. Men tar man bort de här sju jättarna så sticker inte USA ut mot till exempel Stockholmsbörsen.
Det gör visserligen den amerikanska marknaden något mer sårbar för förändringar eller regleringar inom AI. Men samtidigt finns ingen som riktigt vill slå undan benen på bjässarna.
AI är en för viktig fråga för bolag, länder och regeringar. Vad som kan bli ett bakslag dock är om det förväntade lyftet i produktivitet och lönsamhet med hjälp av AI dröjer och man får svårt att peka på konkreta framsteg.
Fakta: Så har de breda börsindexen presterat i år
Stockholm (OMXSPI) +7,9 procent
New York (S&P 500) +15,0 procent
New York (Nasdaq Composite)+21,0 procent
New York (Dow Jones) +3,0 procent
Tokyo (Nikkei 225) +15,5 procent
London (FTSE 100) +6,4 procent
Paris (CAC 40) +1,1 procent
Frankfurt (DAX) +8,4 procent
Köpenhamn (OMX) +22,5 procent
Värden från klockan 15.00 torsdag 20 juni.
Fakta: “The magnificent seven”
Sju bolag i tekniksektorn går under smeknamnet “The magnificent seven”.
Totalt utgör de nästan en tredjedel av S&P 500–indexet över 500 av de största börsnoterade bolagen i USA.
Bolagen är: Nvidia, Microsoft, Apple, Alphabet (Google) Amazon, Meta och Tesla.