Obligationer har stigit nästan 10 procent under november och december. Förklaringen? Investerarnas förväntningar på 2024.
Stark efterfrågan och hopp om livet lyfter obligationer
Mest läst i kategorin
När Bloomberg Global Aggregate Total Return Index visar en uppgång med nästan 10 procent under november och december, är det det bästa resultatet Bloombergs data visat upp sedan man började samla data i detta index 1990.
Marknaden satsar på att beslutsfattarna – efter år av aggressiva räntehöjningar – nu kommer att sänka räntorna under 2024 för att öka tillväxten.
“Det vi ser nu är en obligationskarneval”, säger Hideo Shimomura, senior portföljförvaltare på Fivestar Asset Management i Tokyo, till Bloomberg.
“Obligationsinvesterare har vilat och nu har de en explosiv önskan att komma ut ur lyan”.
Många räntesänkningar
En sammanställning visar att swapphandlare prissätter cirka 150 räntesänkningar i USA och Storbritannien under 2024, vid sidan av sänkningar på 175 punkter i euroområdet.
Investerarna räknar kallt med att centralbankerna vunnit kampen mot inflationen efter de aggressiva räntehöjningscykler vi sett de senaste åren.
Senaste nytt
Skapar efterfrågan
De här utsikterna skapar en stark efterfrågan på två – och femåriga statsobligationer.
Samtidigt har fallande räntor sänkt dollarn, vilket ökat avkastningen på skulder i utländsk valuta för investerare i USA.
Bloombergs index mäter resultatet på dollarbasis.
Ökar avkastningen
“Rallyt på obligationsmarknaden har verkligen ökat totalavkastningen för investerare”, säger Vishnu Varathan, chef för ekonomi och strategi på Mizuho Bank i Singapore.
“Det finns en känsla av att marknaderna signalerar att vi är på väg, och är i alla fall halvvägs mot en annan penningpolitik igen”.
Relaterad läsning:
Obligationer: Allt om att köpa och handla med obligationer – Dagens PS
Bästa investeringen – Ukrainas statsobligationer – Dagens PS
Nu är statsobligationer heta – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.