En stark dollar ger fortsatt huvudvärk för världens centralbanker och leder till avmattad tillväxt.
Stark dollar fortsatt huvudvärk för global tillväxt
Mest läst i kategorin
Rallyt fortsätter för den amerikanska dollarn och det leder till avmattad tillväxt världen över.
Världsledande valuta
Dollarn har stärkt sitt grepp som världsledande valuta. Främsta skälet till att dollarvärdet stigit så mycket i år är den amerikanska centralbanken Federal Reserves räntehöjningar, som Dagens PS berättat.
Men spåren av den starka dollarn syns till exempel i Sri Lankas bränsle- och livsmedelsbrist, Europas rekordinflation och Japans exploderande handelsunderskott, berättar Wall Street Journal.
Andra länders ledare har hittills inte lyckats tygla sina egna valutor gentemot dollarns uppgång. Förra veckan gick det över 7 yuan på en dollar för första gången sedan 2020. Även i Japan har valutan rasat rejält vilket får landets regering att oroa sig, där premiärminister Fumio Kishida nu vill öka antalet turister som kommer till landet eftersom yenen är så låg, och det därmed är billigt att besöka landet.
Även många andra valutor rasar. Det brittiska pundet har sjunkit till de lägsta nivåerna på decennier gentemot dollarn, och även på tillväxtmarknaderna ser det mörkt ut: det egyptiska pundet har fallit 18 procent, den ungerska forinten med 20 procent och den sydafrikanska randen har tappat nästan 10 procent.
Förra veckan varnade Världsbanken för att den globala ekonomin är på väg mot recession och att “en rad finansiella kriser i tillväxtmarknader och utvecklingsekonomier kan leda till bestående skada.”
Stressen ökar
Stressen för framförallt tillväxtländerna kommer att öka med den allt starkare dollarn – eftersom skulderna blir dyrare att betala tillbaka. Regeringar på tillväxtmarknader har 83 miljarder dollar i skulder som kommer förfalla i slutet av nästa år, enligt data från Institute of International Finance som täcker 32 länder.
“Du måste se på det här med en budgetlins”, säger Daniel Munevar, en ekonom inom FN.
“Du går in i 2022 och helt plötsligt sjunker din valuta med 30 procent. Du kommer då förmodligen att tvingas skära ned utgifterna för sjukvård och utbildning för att klara dessa betalningar.”
Läs även: Investerare nervösa för stark dollar
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.