Dagens PS

Stänger för fossila investeringar - utom norska

Norskt oljefält, godkänt av Danske Bank
Norska oljefältet Johan Sverdrup, landets tredje största. Norsk olja är inte ett lika stort klimathot som andra länders, enligt Danske Banks nya policyundantag. (Foto: Carina Johansen/NTB-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 16 mars 2024Publicerad: 16 mars 2024

Danske Bank landar en ny policy där banken av miljöskäl avstår investeringar i fossila bolag – med ett av ekonomiska skäl viktigt undantag.

ANNONS

Mest läst i kategorin

För några dagar sedan kunde News Øresund berätta om hur Danske Bank, med Danica Pension, nu är en av de första bankerna i världen som gör sig av med ”merparten” av investeringarna i olje- gas- och kolföretag som fortsätter jaga nya källor.

Måste ställa om

En ny strategi för bankens investeringar i fossila bolag innebär att dessa ska värderas enligt en metod från Transition Pathway Initiative.

Framöver ska endast investeringar i fossila bolag ske om de har en realistisk plan för omställning bort från fossila bränslen.

Aktier i andra fossila bolag ska säljas.

ANNONS

Senaste nytt

”Skärper kraven”

Hos Danmarks Radio lägger Mads Steinmüller, klimat- och naturchef hos Danske Bank, ut texten.

”Vi skärper kraven på företag som bygger ut fossil produktion (produktion av olja, kol och gas, red.). Och det får till följd att vi kommer att sälja många bolag från vår portfölj, säger Steinmüller där.

Aktier för miljarder

ANNONS

Danske Bank bekräftar hos danska radion att det handlar om aktier värda flera miljarder.

I Equinor har Danske bank aktier värda 1,6 miljarder danska kronor, i Shell för 609 miljoner, i Totalenergies till ett värde av 472 miljoner kronor och hos Chevron 559 miljoner kronor, enligt en sammanställning från 2022.

”Fantastiska nyheter”

”Det här är fantastiska nyheter”, lyder reaktionen från Tim Whyte, generalsekreterare i Mellemfolkeligt Samvirke, som tidigare kritiserat Danske Bank.

”Banker – och finanssektorn som helhet – investerar miljarder i att bygga nya olje- och gasfält, vilket kommer låsa in oss i en mörk framtid om 20-30 år. Och det är därför vi har sagt i flera år nu att de måste sluta satsa på den här utbyggnaden. Och det är vad Danske Bank nu lyssnar på, säger Tim Whyte.

1 700 bolag tas bort

Förändringen hos Danske Bank leder till att cirka 1 700 bolag utesluts ur floran av tänkbara investeringar.

Men miljövänner ska inte ropa hej förrän de är över den fossila ån, konstaterar nu Di.

Norge är som bekant för det första en stor marknad för Danske Bank och för det andra ett land fyllt av bolag knutna till fossila bränslen i en eller annan tappning.

ANNONS

Inte lika farligt?

Därför kommer Danske Bank fram till slutsatsen att norska fossila investeringar inte är lika negativa som andra fossila investeringar.

Alltså undantas den norska fondverksamheten från Danske Banks nya policy, inte minst därför att bankens norska kunder är betydligt mer positiva till investeringar i just fossila bränslen.

”I linje med kunderna”

”Vi designar investeringsprodukter som är i linje med de preferenser som våra kunder har. I arbetet med att utveckla den här policyn har vi gjort många olika kundundersökningar och analyser av vilka preferenser och förväntningar olika kunder har”, säger Erik Eliasson, ansvarig för hållbara investeringar hos Danske Bank.

Slutsatsen?

”Vi har sett att Norge skiljer sig åt, vilket har gjort att vi har valt att undanta den verksamheten från policyn”.

Finansinspektionen varnar: Lita inte på bankerna. Dagens PS

Danske Bank: “Öka andelen aktier”. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS