Gratisfonden har misslyckats med att leverera hög avkastning och är en av de sämsta i sin kategori. Nu bemöter nätmäklarens sparekonom kritiken.
Sparekonom avfärdar kritik efter fondfiasko
Mest läst i kategorin
Avanzas gratisfond Avanza Zero är rankad på plats 91 av 100 Sverigefonder mätt efter avkastning under de senaste fem åren.
Fonden har ett förvaltat kapital på cirka 24 miljarder kronor och nästan 400 000 kunder.
Trots det dåliga resultatet hävdar Avanzas sparekonom Nicklas Andersson i en intervju med Di att fonden fungerar som den ska.
Följer storbolagen
Det är att Avanza Zero följer Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 som ligger till grund för den magra avkastningen, enligt Nicklas Andersson.
”Vi har under lång tid sagt att storbolag och värdebolag utklassats av tillväxtbolag. Aktivt förvaltade fonder utanför de här 30 mest omsatta aktierna har därför gått hyggligt bra. Det tycker jag visar på värdet med att sprida sina risker på olika marknader”, säger Nicklas Andersson.
Bör sprida sparandet
Vidare beskriver Nicklas Andersson Avanza Zero som en ”marknadsföringspost” och lyfter att Avanza är måna om att kunderna inte samlar hela sitt sparande på samma ställe.
”Så klart är det bättre för oss om man går över till en bredare fond som kostar en slant pengar, men någonstans är det bästa för oss att det går bra för våra kunder”, kommenterar han.
Fångar inte tillväxt
Nicklas Andersson håller fast vid att fonden fyller sin funktion – trots bottennoteringen bland konkurrenterna.
Han beskriver fonden som väl fungerande “om man vill ha en exponering mot Stockholmsbörsen till en gratis prislapp”.
Samtidigt pekar sparekonomen på att Avanza Zero fortfarande kan fånga in en framtida börsutveckling och sektorrotation.
”Om vi kommer in i ett läge där räntorna börjar ticka uppåt igen, och tillväxtaktier sjunker, kan det vara bra att ha Zero som bottenplatta. Men att man samtidigt breddar litegrann”.
Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.
Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.