Dagens PS

Solenergi-investeraren ser ljuset: "Kostnaden har sjunkit drastiskt"

"Nästan hälften av världens befolkning lever i energifattigdom", säger Veckans Börsprofil Sam Manaberi, grundare av plattformen Trine, där investerare kopplas ihop med solenergiprojekt i främst tillväxtländer.
"Nästan hälften av världens befolkning lever i energifattigdom", säger Veckans Börsprofil Sam Manaberi, grundare av plattformen Trine, där investerare kopplas ihop med solenergiprojekt i främst tillväxtländer. (Foto: Trine)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 06 sep. 2024Publicerad: 06 sep. 2024

“Över 14 500 investerare har hittills investerat drygt 1 miljard kronor i 232 gröna projektportföljer via oss”, säger Trines grundare Sam Manaberi om plattformen som kopplar ihop investerare med solenergiprojekt världen över. Trots några tuffa år för hållbara investeringar ser Veckans Börsprofil nu i en intervju med Dagens PS flera skäl till att se positivt på utvecklingen där han med tiden spår att solenergi kan bli den största källan till elektricitet globalt.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras en gång i veckan där Dagens PS ställer fem frågor till en aktuell person inom börs och finans.

Namn: Sam Manaberi

Titel: Vd och grundare av investeringsplattformen Trine.com

Bakgrund: Grundade Trine 2015 efter att ha jobbat med bland annat solenergi under sina sju år på Bosch i Tyskland och USA dessförinnan. Utbildad vid Luleå Tekniska universitet.

Aktuell: Nyss hemkommen från en internationell utbildning särskilt inbjuden av Al Gore för att diskutera det globala klimatläget.

1. Du har beskrivit Trine som en investeringstjänst för solenergi, vad är visionen?

“Vi står inför betydande utmaningar med både ökade koldioxidutsläpp och en stigande energiefterfrågan. För att möta dessa utmaningar krävs omfattande investeringar i hållbara energilösningar. Vår uppgift är att erbjuda  investeringar som skapar positiva förändringar. Alla ska kunna delta och investera, vare sig det handlar om några hundralappar eller miljontals kronor. Samtidigt ska det vara lönsamt att göra gott. Nästan hälften av världens befolkning lever i energifattigdom. Hundratals miljoner människor saknar helt el, medan resten har tillgång till opålitlig och otillräcklig infrastruktur. Detta leder ofta till att kolintensiva energikällor används, vilket både är skadligt för miljön och förhindrar hållbar utveckling. Ironiskt nog finns många av dessa områden i delar av världen där solen skiner som mest, vilket gör solenergi till en både praktisk och ekonomiskt hållbar lösning.”

Hur fungerar det?
“På Trine är vi experter på solenergiinvesteringar i dessa länder. Genom vårt starka nätverk med lokala solenergiaktörer identifierar vi de bästa projekten och erbjuder dem tillgång till kapital efter noggrann kvalitetsgranskning. Detta gör att vi kan hjälpa till att påskynda övergången till grön energi och skapa en mer hållbar framtid. Via vår plattform, kan du enkelt öppna ett investeringskonto och bygga en diversifierad portfölj med investeringar i globala södern”. 

ANNONS

Senaste nytt

2. Kan du klä Trine i lite siffror. Hur många investerare har ni, hur många projekt är aktiva och vilka effekter har det gett? 

ANNONS

“Över 14 500 investerare har hittills investerat drygt 1 miljard kronor i 232 gröna projektportföljer via Trine i länder som Vietnam, Nigeria, Chile och Indien. Dessa investeringar har inte bara genererat en robust finansiell avkastning, utan också haft en betydande positiv inverkan på både miljön och människors liv. Hittills har vi bidragit till att undvika 1,2 miljoner ton CO2-utsläpp och gett miljontals människor tillgång till ren och hållbar elektricitet.”

Och hur ser avkastningen ut?
“Trots att vi verkar på utmanande marknader har vi under snart 10 års verksamhet haft totala kreditförluster på 5,1 procent, vilket är ett starkt betyg. Våra investerare har upplevt en stabil avkastning på 4-7 procent per år efter avgifter och kreditförluster, beroende på hur mycket de har investerat och hur deras portföljer är diversifierade.”

3. Du började arbeta med solenergi redan 2011 och startade Trine redan 2015, vad var din drivkraft och hur har solenergisektorn förändrat sedan dess?

“Industrin har verkligen exploderat och överträffat till och med de mest optimistiska förväntningarna. Kostnaderna för solenergi har sjunkit drastiskt, och tekniken blir kontinuerligt både billigare och bättre. Samtidigt ser vi att de som arbetar i branschen ständigt utvecklas och blir allt skickligare. Det är fantastiskt att få vara en del av denna utveckling. En avgörande faktor är att solenergi på många platser nu är en överlägsen lösning, både tekniskt och ekonomiskt. Jag tror starkt på Internationella Energiorganets framtidsprognos att solenergi kommer att fortsätta växa i en enorm takt och med tiden bli en av de största, om inte den största, källan till elektricitet globalt.”

4. Gröna investeringar har ett par tuffa år bakom sig, har det märkts av för er och vad är din syn på hur det går för samhällets energiomställning?

“Ja, konjunkturen har tyvärr haft en dämpande effekt på hållbara investeringar globalt, vilket vi har märkt genom att det har blivit mer utmanande att hitta nya investerare. Den svåraste perioden för oss var dock under pandemin, när vi inte kunde besöka våra projektpartners och därmed inte kunde erbjuda nya investeringsmöjligheter. Det lovande är att de investerare som har följt oss genom åren fortsätter att investera med starkt intresse. De senaste värmerekorden och rapporterna om extremväder har också gjort oss alla mer medvetna om det akuta behovet av omställning, vilket sannolikt kommer att öka intresset framöver. Det känns som att allt fler människor nu inser att mycket mer måste göras för att möta dessa utmaningar”.

5. Du var nyligen inbjuden till en klimatutbildning av Al Gore där klimatkrisen diskuterades, vad var det viktigaste som sades?

“Det var en väldigt omfattande uppdatering av det globala klimatläget, och tonen var allvarsam men ändå fylld av optimism. Vi står inför enorma utmaningar, men det finns hopp – vi har redan tillgång till de teknologier och lösningar som behövs för att vända utvecklingen. En viktig punkt som lyftes var att vi måste bryta vårt fossilberoende, och det var särskilt energigivande att se solenergi i tillväxtmarknader användas som ett exempel på vad som måste göras i större skala. Budskapet var tydligt: Vi har inte tid att vänta, och vi behöver inte vänta. Vi kan redan nu flytta kapitalet för att skapa den värld vi vill att våra barn och barnbarn ska få leva i”.

Läs mer:

ANNONS

Veckans Börsprofil: Därför hyllar chefsförvaltaren Riksbankens Erik Thedéen – Dagens PS

Veckans Börsprofil: Fondprofilen: Spararna flyr mörkgröna fonder – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]