Dagens PS

Snabbaste kollapsen för en storbank någonsin

Storbanken
Silicon Valley Bank har gått under.
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 14 mars 2023Publicerad: 14 mars 2023

Sociala medier beseglade storbankens öde i rekordfart. Silicon Vallet Banks kollaps i USA har skickat chockvågor över hela världen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har beskrivits som den snabbaste bankkollapsen någonsin. 44 timmar tog det bara.

Storbanken Silicon Valley Bank gick under i fredags och tillgångarna – de få som fanns kvar, konfiskerades av federala myndigheter.

Banken är den fjortonde största i USA och den näst största att gå under någonsin.

MISSA INTE: Han var chef på både SVB och Lehman Brothers!

Storbanken satsar på småföretag

Banken är inriktad på små techföretag i Silicon Valley och är unik i sitt slag. Men det finns en stor chans att banken inte skulle gått under alls om det inte vore för sociala medier.

Anledningen är att många började ta ut sina tillgångar samtidigt – vilket inte gick. Banken hade tagit småföretagens pengar och stoppat in i maratonfonder som skulle tas ut om många år. Men en bank som inte har några pengar är inte en pålitlig bank.

ANNONS

Senaste nytt

Första bankrusningen på sociala medier

Det kallas för en bankrusning, eller en anstormning, och innebär att många försöker ta ut pengarna samtidigt.

ANNONS

Det som är så skrämmande med just denna anstormning är att hela bankindustrin, lagstiftarna och andra experter alla ser en osäkerhet i hur det rör sig om den första teknikunderblåsta kollapsen.

SVB, förkortningen som för någon vecka sedan betydde trygga och säkra pengar, har tweetats 200 000 gånger bara på torsdagen. De flesta banker och företag skrev att de tog ut sina pengar från banken, som för att lugna sina investerare. Men det ledde till en panikstorm för de som ännu hade pengar kvar i banken.

Howard Lerman skrev på twitter att “Okej, jag hör att dussintals ägare undrar hur vi ska göra med SVB. Det är en fullständig bankrusning”, står det i hans meddelande.

Rusningar är problematiska. Man vill inte delta i paniken men det finns ingen fördel för kunderna att ha kvar pengarna i en högrisk-bank. Iallafall om man vill tro investeirngschefen Xavier Helgesens tweet från samma dag.

På fredagen hade sparare försökt ta ut 42 miljarder dollar från SVB. Det motsvarar ungefär 450 miljarder svenska kronor.

Men många fick inte sina pengar på fredagen. Banken stängde och togs över av federala myndigheter.

Aldrig tidigare har en bank gått under så snabbt, enligt Tom Vartainian, som skrivit om bankernas historia i “200 years of american financial panics” som pratat med Business Insider.

Förr i världen kunde en bankkrasch undvikas genom att folk hittar lugnet. Vartainian berättar att bankerna kunde stapla högar med sedlar i bakgrunden på kontoren så att kunderna som tog ut pengarna blev lugnare, och sedan kom tillbaka och satte in dem igen.

ANNONS

En rusning för 40 eller 50 år sedan tog veckor.

Men med sociala medier och direkt överföring av både information och desinformation blir det omöjligt att försöka bedriva någon sorts moralisk kampanj för kunderna.

MISSA INTE: Han var chef på båda kollaps-bankerna: Lehman Brothers och SVB

Vill du veta mer om allt från hushållsekonomi och världsekonomi? Klicka här för att ta del av vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis!

Läs mer om storbanken och kollapsen:

Guld når rekordnivå när bankerna krisar

Så räddas pengarna när bankerna darrar

Han var chef på båda kollaps-bankerna: Lehman Brothers och SVB

5000 miljarder har nu gått upp i rök 

ANNONS

Asienbörsen gungar efter bankkollapsen 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS